ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τους συνεταιρισμούς - Τι προβλέπει
09/01/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τους συνεταιρισμούς της χώρας φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση προς δημόσια διαβούλευση .

Το νομοσχέδιο αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και συμπεριλήφθηκε στον μπλε φάκελο που παρέδωσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

 
 Μεταξύ άλλων, μέσω του σχεδίου νόμου που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και τίθεται προς διαβούλευση έως και την επόμενη Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, θα παρέχονται αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του Καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι' αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχείρησης, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών σε ποσοστό μέχρι 35%. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μέσω αυτής της κίνησης θα ενισχυθεί η θέση των Συνεταιρισμών έναντι του ανταγωνισμού, καθώς θα επιτρέπεται η είσοδος αυξημένων κεφαλαίων, με σκοπό να μπορέσουν να σταθούν δίπλα στους μεγάλους παίχτες της ελληνικής αγοράς.

Σε 10 έναντι 20 που ισχύει μέχρι σήμερα θα ανέρχεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού, ενώ σε περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός.

Επίσης, απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν μία διοικητική πράξη που εκδίδεται από το αρμόδιο υπουργείο κι όχι με δικαστική απόφαση, όπως προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος.

Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται το «πάγωμα» για μια πενταετία των διώξεων που αντιμετωπίζουν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών που τελούν υπό εκκαθάριση, εξυγίανση ή πτώχευση κι αφορούν τη μη καταβολή εισφορών ή/και φόρων στο Δημόσιο. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η διάταξη αυτή δεν αφορά περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν δίωξη για υπεξαίρεση και κατάχρηση, όπως επίσης και οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τους «συνεταιρισμούς-φαντάσματα», όπως είχε σημειώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Βορίδης, έχει δοθεί ήδη η εντολή εκκαθάρισης του μητρώου των συνεταιρισμών, στο οποίο σήμερα συμπεριλαμβάνονται περίπου 6.000 συνεταιρισμοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να προκύψουν 5.000, από τους οποίους οι 800 είναι αυτή τη στιγμή ενεργοί. Ο υπουργός έχει τονίσει ότι σε πραγματικά μεγέθη οικονομίας οι ισχυροί συνεταιρισμοί ανέρχονται σε 60, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετοί μικρομεσαίοι συνεταιρισμοί για τους οποίους υπάρχει προοπτική.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή