ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Δεν ''αναγνωρίζει'' την απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές το Υπ.Εργασίας
12/04/2018
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Κανονικά θα αναρτηθούν, ενδεχομένως και αύριο, τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές (για το μήνα Μάρτιο), μαζί και τα αποτελέσματα των συμψηφισμών του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr  από τον ΕΦΚΑ.

Τα εκκαθαριστικά αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τη Δευτέρα 30 Απριλίου, ενώ όποιος ελεύθερος επαγγελματίας δεν προβεί σε αυτή την ενέργεια, θα χάσει την ασφαλιστική ικανότητα και την ασφαλιστική ενημερότητά του, όπως προβλέπουν οι σχετικές εγκύκλιοι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Η επικείμενη ανάρτηση των ειδοποιητηρίων αλλά και η επιβολή των συνεπειών σε βάρος όσων δεν τηρήσουν  τις υποχρεώσεις τους, θα γίνει  παρά τη διαρροή της Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι εισφορές  επί του εισοδήματος των επαγγελματιών (τις οποίες πρέπει να πληρώσουν έως τις 30/4) είναι "αντισυνταγματικές".  

Όπως φάνηκε, άλλωστε, από τις χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν  αναγνωρίζει την  σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Και αυτό διότι, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Πετρόπουλος, "η απόφαση  ακόμα δεν έχει διατυπωθεί για να ξέρουμε τις ειδικότερες σκέψεις. Δεν ξέρουμε καν σε τι θέμα αποφαίνεται το ΣτΕ".

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης πως "για να αποφανθεί το ΣτΕ για το αν είναι αντισυνταγματική μια διάταξη, θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον μια προσέγγιση αναφορικά με το αναλογιστικό αποτέλεσμα της επιρροής που θα έχει στο σύστημα η απόφασή του".

Εξάλλου, επισήμανε πως "δεν αποτελεί αντικείμενο της δικής του δικαιοδοσίας ό,τι αφορά την οργάνωση του κράτους. Εκείνο που θα πρέπει να κάνει το ΣτΕ είναι να κρίνει νομικές έννοιες".

Αντίθετη γραμμή από εκείνη του κ. Πετρόπουλου χαράσσουν όλες σχεδόν οι σημαντικές οργανώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που εκπροσωπεί τους πολιτικούς μηχανικούς, "πατώντας" πάνω στη διαρροή της Απόφασης του ΣτΕ, ζητά να μπει ανώτατο πλαφόν στην επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων από φόρους και εισφορές.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά μείωση των εισφορών, μικτό σύστημα υπολογισμού αυτών και αυτόνομο ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών.

Η  Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) τονίζει ότι "περιμένουμε να διορθωθούν οι αδικίες, τα λάθη και οι υπερβολές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών".

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας αρνήθηκε να τοποθετηθεί μέχρι την έκδοση της επίσημης απόφασης από το ΣτΕ, ενώ μέχρι τότε κάλεσε τους επαγγελματίες να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.

Από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος του, κ. Γιώργος Βερβεσσός δήλωσε πως "αν οι πληροφορίες ευσταθούν, τούτο αποτελεί ιστορική δικαίωση για τους αγώνες του δικηγορικού κλάδου και τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2016". Παράλληλα, τόνισε ότι θα αποτελέσει "ανάσα" για όλους τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και υπενθύμισε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος είχε προσβληθεί δικαστικά από τους δικηγόρους, "διότι οδηγεί ουσιαστικά σε δήμευση του νόμιμου εισοδήματός τους".

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως επισπεύδουν την προετοιμασία αλλαγών –από το 2019, όμως- στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών.

Αυτές θα ωφελήσουν, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, τόνισε χθες όσους επαγγελματίες δηλώνουν μεταξύ 30.400 ευρώ και 70.000 ευρώ.      

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή