ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΕΠΕ. Δύο ακόμα νομοσχέδια για τους μετασχηματισμούς και το ΓΕΜΗ έρχονται σύντομα στη Βουλή
30/05/2018
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Ψηφίστηκε από τη Βουλή εχθες το απόγευμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Τροποποίηση του ν. 3190/1955 περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και άλλες διατάξεις»

Υπενθυμίζουμε μερικές από τις σημαντικότερες μεταβολές που προβλέπονται με το νομοσχέδιο: 

- H επωνυμία πια δεν είναι υποχρεωτικό να σχηματίζεται από τα ονόματα των εταίρων ή από το αντικείμενο της επιχείρησης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά μπορεί να σχηματιστεί και από άλλες ενδείξεις.

- Η επωνυμία της ΕΠΕ μπορεί να σχηματιστεί ολόκληρη με λατινικούς χαρακτήρες, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν επιτρεπτό μόνο για τον διακριτικό τίτλο μιας εταιρείας και όχι για την επωνυμία της. 
- Η σύσταση μιας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, η οποία πλέον μπορεί να γίνει και με τη χρήση προτύπου καταστατικού και όχι αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο που προβλέπεται στο ν. 4441/2016, εάν και εφόσον, φυσικά, αυτό επιλεγεί από τους ιδρυτές-εταίρους. Όταν, μάλιστα, προτιμάται η χρήση του προτύπου καταστατικού, η εταιρική σύμβαση μπορεί να καταρτίζεται και με ιδιωτικό έγγραφο. 
- Η Εταιρεία αποκτά νομική προσωπικότητα από την καταχώριση και δημοσίευση της συστατικής της πράξης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. 
- Εισάγεται με το νέο νόμο (άρθρο 3), η δυνατότητα σύγκλησης της συνέλευσης των εταίρων της ΕΠΕ με τηλεδιάσκεψη. 
 
Επίσης στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιέχονται διατάξεις όπως: 

Δίνεται παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2019 στους πωλητές των λαϊκών αγορών και στους πωλητές πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου να ανανεώσουν τις ληφθείσες άδειές τους, σύμφωνα με τον νόμο 4264/2014 και ακόμη διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση παρέλευσης χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου του ενός έτους από τη λήξη ισχύος της άδειας του παραγωγού δεν απαιτείται να τηρηθεί διαδικασία έκδοσης μίας άδειας, αν στο διάστημα αυτό ο παραγωγός υποβάλει αίτημα για ανανέωση. 
Δίνεται δικαίωμα στα άτομα με αναπηρία να δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο ακόμα και μετά τη λήψη σύνταξης λόγω αναπηρίας. 
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης προανήγγειλε επίσης την εισαγωγή 2 ακόμη νομοσχεδίων που αφορούν το εταιρικό δίκαιο (εκτός του νέου νόμου για τις Ανώνυμες εταιρίες).  
«Σας θυμίζω πως σας είχαμε πει και στην Επιτροπή ότι θα υπάρξει νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο για την αλλαγή του νόμου περί ΓΕΜΗ και τα θέματα εποπτείας και δημοσιότητας, που αφορούν όλους τους τύπους των εταιρειών, θα τα λύσουμε εκεί με μια σοβαρή συζήτηση. Η πρόθεσή μας είναι το Εμπορικό Μητρώο να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο και δεν είναι το μόνο σημείο που θα καταφεύγουν οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες. Όμως, αυτά τα θέματα θα τα ρυθμίσουμε εκεί.
Επίσης, θέματα που σχετίζονται με την μετατροπή των ΕΠΕ σε κάποιον άλλον τύπο εταιρείας θα τα ρυθμίσουμε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε περί μετασχηματισμών. Αυτό είναι σε εξέλιξη. Σχεδόν το μισό είναι έτοιμο. Θα ολοκληρωθεί και θα το ψηφίσουμε κι αυτό σύντομα, σε συνδυασμό και με τον νόμο περί ΓΕΜΗ.»Πηγή: Taxheaven

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή