ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Τα 3 ηλεκτρονικά βήματα για τη νέα ρύθμιση οφειλών - Έως 120 δόσεις, με ελάχιστη τα 50 ευρώ
04/02/2019
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Η απλοποίηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) της ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών σε έως και 120 δόσεις αποτελεί βασικό στόχο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιδίωξη είναι η νέα ρύθμιση να συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό οφειλετών, ώστε να εξυπηρετηθούν δύο βασικοί στόχοι: Η διευκόλυνση δεκάδων χιλιάδων οφειλετών που σήμερα είναι αποκομμένοι από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και ταυτόχρονα να εισρεύσουν νέα έσοδα στα ταμεία του ΕΦΚΑ. Όπως εξήγησαν στη «Ν» στελέχη του υπουργείου, όλη η διαδικασία θα μπορεί να γίνει μέσα από τρία απλά «ηλεκτρονικά βήματα» που είναι τα ακόλουθα.

Βήμα πρώτο: Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και το ΑΦΜ θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.

Βήμα δεύτερο: Στη συνέχεια, μεταφέροντας το ποσό του χρέους στην επόμενη σελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα μπορεί να δει ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει μετά το «διπλό κούρεμα» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων. Επίσης, θα βλέπει ταυτόχρονα και τον αριθμό των δόσεων καθώς και το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώσει.

 

Βήμα τρίτο: Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος των «κουρεμένων» δόσεων και το ύψος της νέας οφειλής, τότε στο τρίτο βήμα θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης και το «διπλό κούρεμα» ο κάθε οφειλέτης θα έχει στο εξής μία νέα μειωμένη οφειλή, την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις. 

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία αυτή θα ισχύει για όλους τους οφειλέτες. Δηλαδή και για αυτούς που είναι ακόμη στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και για τους περίπου 80.000 ασφαλισμένους οι οποίοι, αν και έχουν συμπληρώσει τα έτη προϋπηρεσίας και την ηλικία συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους λόγω μεγάλου ύψους οφειλών που έχουν και βρίσκονται εκτός ρύθμισης. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές. 

Ήδη, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών σε έως και 120 δόσεις και η διαμόρφωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους. Η νέα ρύθμιση, βάσει του σχεδιασμού, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, προκειμένου να «τρέξει» από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες
Η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται δυνητικά σε όλους τους ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή σε περίπου 950.000 μη μισθωτούς. Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ένταξης. 

Στη διαδικασία επανυπολογισμού των ασφαλιστικών οφειλών θα μπορούν να ενταχθούν χρέη προς τα ταμεία που δημιουργήθηκαν και πριν από το 2002 και έως το 2017. Ο ίδιος ο οφειλέτης, αφού μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα επιλέγει εάν θα ενταχθεί στον επανυπολογισμό ή όχι, καθώς θα πρέπει να γνωρίζει πως ένα πιθανό «κούρεμα» της βασικής του οφειλής, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών του, θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συντάξιμου μισθού και κατά συνέπεια της μελλοντικής σύνταξης. 

Η ρύθμιση θα προβλέπει διπλό «κούρεμα» του συνολικού χρέους. Δηλαδή, της αρχικής οφειλής, αλλά και των προσαυξήσεων που έχουν προστεθεί στην αρχική οφειλή, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας να φθάσει ακόμη και στο 70%. Συγκεκριμένα, η μείωση της αρχικής οφειλής με τη νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίζει έως και το 85%.

Προσοχή! Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017, δηλαδή τη χρονιά που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΦΚΑ και άρχισε ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών οφειλών με τον νόμο 4387/16, ο υπολογισμός των οφειλών του 2017 δεν θα έχει μειώσεις, επειδή ήδη οι εισφορές αυτής της χρονιάς είναι υπολογισμένες με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Απλά θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης δεν έχει άλλα χρέη προς τρίτους, αλλά μόνο προς τον ΕΦΚΑ.

Η πρώτη μείωση θα αφορά τον επανυπολογισμό του ύψους του αρχικού χρέους του οφειλέτη, όχι με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά με βάση την ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 158 ευρώ που έχει ο ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 58 ευρώ για τους αγρότες. Η δεύτερη μείωση θα αφορά τις προσαυξήσεις επί της αρχικής οφειλής και θα φθάνει έως και στο 85%. 

Αφού «κουρευτούν» τόσο η αρχική οφειλή όσο και οι προσαυξήσεις, στο νέο ποσό της οφειλής που θα προκύψει θα προσδιοριστεί ο αριθμός των δόσεων, που θα είναι 36 μηνιαίες δόσεις για οφειλές έως και 3.000 ευρώ, και έως 120 δόσεις για οφειλές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ. 

Στη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα ισχύει το όριο των 50 ευρώ ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής, με ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων τις 120. 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή