ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

IOBE: Ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στις υπηρεσίες αντισταθμίζει τη θετική εικόνα σε λιανεμπόριο, βιομηχανία
05/02/2019
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Πτώση δύο μονάδων, στις 99,6, κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την καθιερωμένη μελέτη του ΙΟΒΕ. Η υποχώρηση του δείκτη ήρθε παρά τη βελτίωση του κλίματος στη βιομηχανία, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο και ως αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών στις υπηρεσίες. 

Στην τρέχουσα συγκυρία, όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ, το οικονομικό κλίμα συνδιαμορφώνεται από διαφορετικούς παράγοντες. Την αναζήτηση κατεύθυνσης στους πρώτους μήνες εκτός των προγραμμάτων, τη διαμόρφωση νέων όρων χρηματοδότησης της οικονομίας, την προεκλογική δυναμική και τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Παρατηρείται βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αυτή με τη σειρά της οδηγεί και σε ανάκαμψη των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο. Οι αποφάσεις και εξαγγελίες, ιδίως όσες αφορούν σε δημοσιονομικά μέτρα, π.χ. σε φοροελαφρύνσεις, παροχή επιδομάτων, αλλά και αυτές για προσλήψεις μεταβάλλουν τις προσδοκίες των οικονομικών μονάδων.

 

Στην πλευρά τον προσδοκιών των επιχειρήσεων ευρύτερα, όμως, η εικόνα είναι μικτή τους τελευταίους μήνες. Σε άλλους κλάδους και επιχειρήσεις καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών και σε άλλους επιδείνωση, ανάλογα με το αν απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση ή στο εξωτερικό. Άλλωστε, για τις εξωστρεφείς οικονομικές μονάδες, είναι πολύ σημαντικές οι εκτιμήσεις για βελτίωση ή επιδείνωση του κλίματος διεθνώς και ιδίως για την εξέλιξη της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες από το εξωτερικό.

Αναλυτικότερα:

στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώθηκε οριακά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει αμετάβλητος

στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση

στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται αισθητά, αν και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους εξασθενούν, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων καταγράφει αποκλιμάκωση. Ο δείκτης κλίματος κινείται σε υψηλά 10ετίας. 

στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται περαιτέρω, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της

στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας καλυτερεύουν, με τις προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση και για την ανεργία ουσιαστικά να μη μεταβάλλονται. Εξασθενεί όμως η πρόθεση για αποταμίευση. 

naftemporiki.gr 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή