ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία - Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας προαναγγέλλει τη διασύνδεση ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων
23/07/2019
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Η διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων της χώρας με τις επιχειρήσεις αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται βάσιμα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Όπως γνωστοποιεί, μιλώντας στη «Ν», ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, «με πρωτοβουλία του υπουργείου, έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές με επιχειρηματικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να επιτευχθεί η σύζευξη των φορέων γνώσης και της επιχειρηματικής κοινότητας». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται και μια ταξινόμηση των ερευνητικών κέντρων, ώστε σε αυτά που είναι πιο κοντά στην αγορά να δοθεί προτεραιότητα ως προς τις συνέργειες που μπορούν να αναπτύξουν με τις επιχειρήσεις. Για τα «εξειδικευμένα» ερευνητικά κέντρα θα ενημερωθούν οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικοί φορείς, ούτως ώστε να γνωρίζουν πού να απευθύνονται. Στην επισήμανση ότι με την ταξινόμηση των ερευνητικών φορέων ελλοχεύει ο κίνδυνος τα ερευνητικά κέντρα που δεν σχετίζονται με επιχειρηματικές εφαρμογές να υποβαθμιστούν, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και επισημαίνει ότι ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου όλα τα ερευνητικά κέντρα θα ενισχυθούν.

«Δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε, αλλά να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες δομές και να αναδείξουμε νέους τομείς στην έρευνα και την τεχνολογία» τονίζει ο κ. Δήμας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι παρά το brain drain, στην Ελλάδα υπάρχει άριστο επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από τμήματα R&D πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων. Εξηγεί, ωστόσο, ότι για την προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αίσθημα σταθερότητας και χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές. Επ’ αυτού, σημειώνει, εργάζεται η κυβέρνηση και όταν σύντομα υπάρξουν οι συγκεκριμένες συνθήκες, τότε η χώρα θα αποτελέσει πόλο έλξης τέτοιας κατηγορίας επενδύσεων, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης.

 

Πέρα από τη διασφάλιση κλίματος σταθερότητας και μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προαναγγέλλει ότι θα σχεδιαστούν επιπλέον και ειδικά χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την τεχνολογία, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας, για το πού και με ποια κριτήρια θα κατευθύνονται οι πόροι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πόροι για την έρευνα και την τεχνολογία είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν τόσο σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού όσο και στο επίπεδο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Ο κ. Δήμας αναφέρει ότι, πέραν της επιχειρηματικής κοινότητας, υπάρχουν και επαφές με πρεσβευτές και φορείς άλλων χωρών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε επίπεδο καλών πρακτικών. Όπως επισημαίνει, οι διακρατικές συνεργασίες με προηγμένες τεχνολογικά χώρες μπορούν να έχουν σημαντικό όφελος για την ελληνική οικονομία. Επισημαίνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο ανάδειξης της έρευνας και της τεχνολογίας σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται και η επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς μέχρι πρότινος υπαγόταν στο υπουργείο Παιδεία

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή