ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Συμμετοχή Επιμελητηρίου Αχαΐας στο έργο MedSt@rts
17/02/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Συμμετοχή Επιμελητηρίου Αχαΐας στο έργο MedSt@rts

 

Το Επιμελητήριο Αχαΐας συμμετέχει ως εταίρος σε εγκεκριμένο έργο του Προγράμματος ENI CBC MED PROGRAMME 2014 – 2020 με τίτλο «Med microfinance support system for start-ups» (Μεσογειακό σύστημα υποστήριξης μικροχρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις) και ακρωνύμιο «MedSt@rts».

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να σχεδιαστεί ένα κοινός διασυνοριακός μηχανισμός για την παροχή πρόσβασης σε πιστώσεις σε ανθρώπους που δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης, εμπνευσμένο από τις αρχές της ηθικής χρηματοδότησης και αλληλεγγύης και με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Ο διασυνοριακός στόχος είναι να μελετηθεί και να εφαρμοστεί ένα απλό και αντικειμενικό σύστημα μικροχρηματοδότησης, ώστε να επιτραπεί σε νέους επιχειρηματίες η πρόσβαση σε πιστώσεις για την εκκίνηση και τη επιβίωση των επιχειρήσεων τους.

Για το σκοπό αυτό, το πρόγραμμα MEDSt@rts θα διερευνήσει τα διαθέσιμα μέσα μικροχρηματοδότησης στις περιοχές παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένων τόσο των παραδοσιακών και υφιστάμενων μέσων, όσο και νέων εργαλείων, όπως οι μηχανισμοί crowdfunding, τα κεφάλαια "σποράς" (seed capital), δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων, κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών κλπ. που υφίστανται σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Το έργο προβλέπει τη μικροχρηματοδότηση νέων & νεοφυών επιχειρήσεων της περιοχής (40% γυναικείες) που θα προέρχεται από πόρους του προϋπολογισμού του έργου.

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν 7 συνολικά φορείς:

LB.  Fondazione Di Sardegna, Ιταλία (επικεφαλής εταίρος)

1.       Societa Finanziaria Regione Sardegna, Ιταλία

2.       Arab Italian Chamber of Cooperation, Ιταλία

3.       Επιμελητήριο Αχαΐας, Ελλάδα

4.       Sfax Chamber of Commerce and Industry, Τυνησία

5.       Leaders, Παλαιστίνη

6.       Chamber of Commerce, Industry and Agriculture in Sidon and South Lebanon, Λίβανος

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.831.039,71 € και η διάρκεια του 30 μήνες. Το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει προϋπολογισμό 484.715,35 € εκ των οποίων 90% Ευρωπαϊκή Συμμετοχή και 10% Εθνική Συμμετοχή.

Στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου στο Κάλιαρι, Σαρδηνίας της Ιταλίας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι δράσεις του έργου, ο προγραμματισμός τους καθώς και θέματα οικονομικής διαχείρισης. Η 2η ημέρα συμπεριελάμβανε και μια ανοικτή εκδήλωση όπου οι εταίροι παρουσίασαν τις βασικότερες δράσεις τους. Στην ανοικτή εκδήλωση το Επιμελητήριο Αχαΐας εκπροσωπήθηκε από το Γεν. Γραμματέα κ. Θεώδωρο Τσούμπελη. Η ομάδα έργου του Επιμελητηρίου εκπροσωπήθηκε από το στέλεχος της ΑΧΕΠΑΝ κ. Παναγιώτη Βαφείδη

medstarts1_F25004.jpgmedstarts2_F25076.jpg

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή