ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

«ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
19/04/2019
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

«ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Εκδήλωση Δικτύωσης για την Μπλέ Οικονομία στην Δυτική Ελλάδα πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 14/04/2019 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΟΛΠΑ, από το Επιμελητήριο Αχαΐας σε συνεργασία με  το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού, Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκδήλωση με τίτλο «Δράσεις της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδoς» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της 6ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ. Βασική επιδίωξη της εκδήλωσης ήταν η προσέλκυση επιχειρήσεων στον τομέα της Μπλέ Οικονομίας (Blue Growth) ώστε να συμμετέχουν και να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αχαΐας αναφορικά με την οργάνωση του Δικτύου Επιχειρήσεων της Μπλε Οικονομίας ή Blue Growth στην Δυτική Ελλάδα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο κ. Θεόδωρος Τσούμπελης, Γεν. Γραμματέας Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο οποίος επισήμανε πως «οι κόμβοι καινοτομίας είναι μια σημαντική οδός στην πορεία για την γαλάζια ανάπτυξη και είναι ο Πυλώνας στον οποίο θα στηριχτούμε μαζί να οδηγήσουμε την επιχειρηματικότητα και την μπλε οικονομία σε ανάπτυξη». Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Κων/νος Καρπέτας ο οποίος εξήρε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Δίκτυο Μπλέ Οικονομίας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας εστίασε με τη σειρά του στην βαρύτητα που θα διαδραματίσει η Γαλάζια ανάπτυξη  στο άμεσο μέλλον ενώ τόνισε τη σημασία που έχει για την Πάτρα η στρατηγική της θέση στη θάλασσα και το λιμάνι της.

Παρουσιάσεις έγιναν από τους εκπροσώπους τεσσάρων έργων τα οποία υλοποιούνται  αυτή την στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από διάφορους φορείς: τα έργα  1)ECONautinet, 2)BlueBoost, 3)Ariel, 4)Future 4.0

 Για το έργο ”ECO-NautiNET”-ECO-NautiNET: NetworkssupportforSMEsintheNauticalsectoroftheAdriatic-IonianRegion (Interreg ADRION) του οποίου επικεφαλής εταίρος είναι το Επιμελητήριο Αχαΐας, τοποθετήθηκε ο Υπεύθυνος κ. Κων/νος Γιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας επισημαίνοντας ότι «στοχεύει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της διεθνοποίησης των ΜμΕ» ενώ απεύθυνε κάλεσμα προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό τομέα να κάνουν εγγραφή στην πλατφόρμα:   http://econautinet.fsb.hr

                               

 Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ακόμα η κα Ιωάννα Κότση και ο κ. Χριστόφορος Καπόπουλος εκ μέρους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην γαλάζια ανάπτυξη.  Η κα. Κότση,  παρουσίασε το Δίκτυο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανέλυσε τους στόχους  του Δικτύου,  τις έως τώρα   δράσεις αλλά και τις μελλοντικές του δράσεις,  καθώς επίσης  πρότεινε ενδεικτική οργανωτική δομή για το Δίκτυo. Στη συνέχεια ο κ. Καπόπουλος, παρουσίασε την πλατφόρμα δικτύωσης που δημιουργήθηκε μέσω του έργου ECO-NautiNET, κάνοντας πιλοτική επίδειξη για τις επιχειρήσεις που προτίθενται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή. Επιπρόσθετα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη που αποκομίζουν οι χρήστες της πλατφόρμας όπως πρόσβαση στις νέες αγορές-εξωστρέφεια, διευκόλυνση-πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και ενημέρωση σημαντικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικές με το έργο.

Για τα υπόλοιπα έργα τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των έργων ως εξής:

Για το έργοBlueBoostτοποθετήθηκαν  ο κ. Μιχάλης Πρεβενιός, Ωκεανογράφος, μέλος της επιτροπής BlueBoostproject και Businessdeveloper στο Βlueinnovationhub και ο κ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Ιδρυτικό μέλος του BlueInnovationHub και μέλος επιτροπής BlueBoostproject.

Για το έργο ARIELτοποθετήθηκαν ο κ. Δρ. Έριχ-Χέλμουτ Βαν Χαμ Υπεύθυνος Επικοινωνίας του έργου ARIEL και η κα. Δρ. Αλκηστις-Χρυσάνθη Παρπούρα, Υπεύθυνη του έργου ARIEL.

 

Για το έργο FUTURE 4.0 τοποθέτηση έκανε ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή