Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο με στόχο να μπορέσουν να απεγκλωβισθούν και να αναπτυχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και παρέμβαση για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα,προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ για τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2014.
«Γνωρίζω πολύ καλά και δεν πρόκειται να κρύψω κάτω από το χαλί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, ατομικού και επιχειρηματικού»τόνισε ο υπουργός¸ γνωστοποιώντας ότι για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων «ήδη διαπραγματευόμαστε την ανάθεση της σχετικής ολοκληρωμένης μελέτης στην Παγκόσμια Τράπεζα». Ταυτόχρονα θα υπάρξει «δίχτυ προστασίας», όπως και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ο κ.Δένδιας τόνισε ότι χρέος της Πολιτείας είναι να δημιουργηθεί με παρέμβασή της πλαίσιο για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας ως πρότυπο τις βέλτιστες παγκοσμίως πρακτικές.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο δύσκολος δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος δρόμος και ζήτησε σε αυτή την προσπάθεια να συνταχθεί και ο επιχειρηματικός κόσμος.
«Στη μάχη για την απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας γνωρίζουμε ότι θα βρούμε απέναντι τις δυνάμεις του βαθέως κράτους, της ζωντανής έκφρασης των δεκαετιών ασφυκτικού εγκλεισμού της οικονομίας από την αγκύλωση του κρατισμού» πρόσθεσε.
Υπενθύμισε ότι και ο ίδιος προέρχεται από εμπορική οικογένεια και υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει το ρόλο του επιμελητηριακού θεσμού στην οικονομία.
Μιλώντας για το μέλλον των επιμελητηρίων, όπως είπε, το μεγάλο στοίχημα είναι να εκσυγχρονιστούν τα ίδια για να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες που επιβάλλει η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αναγνώρισε πάντως ο υπουργός πως ο επιμελητηριακός θεσμός έχει προσφέρει πολλά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «τα επιμελητήρια έχουν σταθεί πραγματικοί αρωγοί στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα χρόνια της κρίσης».
Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι η ελληνική οικονομία είναι κοντά στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης,τονίζοντας πως στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας, της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής δραστηριότητας, των εξαγωγών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.