Απολογισμός υλοποίησης σεμιναρίου στο πλαίσιο του έργου «NO BARRIER – New Objective: tourism without BARRIER».
Με τη συμμετοχή ξενοδόχων, κυρίως από την περιοχή της Ηλείας, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνεδρίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας το σεμινάριο που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με βασικό στόχο την εκκίνηση μιας συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις στις τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και να προωθηθεί ένας νέος τρόπος σκέψης σχετικά με την βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστών με αναπηρία (με προβλήματα κινητικά, όρασης, ακοής, αλλεργιών, ψυχολογικών κ.λ.π.) σε τουριστικές περιοχές & θέρετρα.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου NO BARRIER – New Objective: tourism without BARRIER του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013».
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις μεταξύ των οποίων της κ. Ευγενίας Βλάσση, εκ μέρους της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία αναφέρθηκε στο στόχο που έχει θέσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για σύνταξη Κοινών Οδηγιών για την υποδοχή και φιλοξενία ΑΜΕΑ και τη σύνταξη συμφωνίας τουριστικών πακέτων για τη φιλοξενία τουριστών ΑΜΕΑ στην περιοχή του Κατακόλου. Όπως ανέφερε η κ. Βλάσση κατά την υλοποίηση του έργου πρόκειται να διαμορφωθεί ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ τουριστικών πρακτόρων , ξενοδόχων, γενικότερα φορέων σχετικών με τον τουρισμό και ΑμεΑ, ώστε να διαμορφωθούν τουριστικά πακέτα για φιλοξενία ΑμεΑ σε τουριστικές υποδομές της Περιφέρειας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα τουριστικό πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την φιλοξενία των συνοδών των ΑμεΑ με μειωμένο κόστος κατά το ήμισυ.
Ακολούθως, οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερώθηκαν σε σχέση με καλές πρακτικές που δύναται να εφαρμοστούν σε θέματα προσβασιμότητας τουριστών με αναπηρία από τον κ. Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο, Διπλ. Μηχανολόγο και Αεροναυπηγό Μηχανικό, πρώην μέλος Δ.Σ. Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Δυτ. Ελλάδας, ο οποίος επισήμανε ότι για όλα τα νέα κτίρια (εκτός των κτιρίων με χρήση κατοικίας) επιβάλλεται η εξασφάλιση οριζόντιας και κατακόρυφης προσπέλασης από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα και η εξυπηρέτηση αυτών σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των κτιρίων σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ «Σχεδιάζοντας για όλους».Εξίσου ηχηρό ήταν το μήνυμα της κ. Ευτυχίας Δασκαλοπούλου, συνιδρύτριας και ειδικής επιχειρηματικής ανάπτυξης “Prosvasis.co”, για προσβάσιμους δρόμους και ανθρώπους με αναπηρία ορατούς στην κοινωνία. Κατά την εισήγηση της κ. Δασκαλοπούλου παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες της online διαδικτυακής πλατφόρμας για ΑμεΑ, Prosvasis, όπως η χαρτογράφηση υπηρεσιών και προορισμών και το Αccessible Βooking (www.accessiblebooking.com), μηχανή αναζήτησης προσβάσιμων ξενοδοχείων όπου μπορεί να γίνει κράτηση μόνο σε προσβάσιμα ξενοδοχεία, ειδικά για Άτομα με Αναπηρία. Κατόπιν, ο κ Παναγιώτης Μάρκος, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Υπ. Δρ. Πολυτεχνείου Πατρών, στην εισήγηση με τίτλο «Προδιαγραφές Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού για την Απρόσκοπτη Κυκλοφορία ΑΜΕΑ Εντός Κτιρίων» παρουσίασε τις βασικότερες μηχανές για την διακίνηση ΑΜΕΑ σε κτίρια, καθώς και τις κυριότερες προδιαγραφές τους.
Στο σεμινάριο παρευρέθησαν ο Περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας Παναγιώτης Μπράμος μεταφέροντας μήνυμα του Προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΠΔΕ κ. Τρύφωνα Φωτόπουλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ κ. Παναγιώτης Πλατανιάς.
Σκοπός του έργου “NO BARRIER – New Objective: tourism without BARRIER” είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστών με αναπηρία (με προβλήματα κινητικά, όρασης, ακοής, αλλεργιών, ψυχολογικών κ.λ.π.) σε τουριστικές περιοχές & θέρετρα. Για να επιτευχθεί ο στόχος συνεργάζονται περιοχές της Ελλάδας και της Ιταλίας ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, καθώς και να προωθηθεί ένας νέος τρόπος σκέψης.
Ειδικοί στόχοι του έργου:
– Η ενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται με θέματα προσβασιμότητας και ομάδων με ειδικές ανάγκες, σε σχέση με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται
– Η διερεύνηση μεθόδων και εργαλείων για τη πιστοποίηση ότι όντως μια περιοχή πλέον είναι προσβάσιμη και η ανάδειξη του χαρακτηριστικού αυτού μέσω σήμανσης.
– Η επίδειξη της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος της βελτίωσης της προσβασιμότητας, σε φυσικό ή κοινωνικό επίπεδο.
– Πιλοτική εφαρμογή σε ακρογιαλιές ή άλλα τουριστικά θέρετρα