Για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων συζήτησαν ΕΣΕΕ- Ράιχενμπαχ.
Για τις προσπάθειες των Ελλήνων μικρομεσαίων να δημιουργηθεί μια Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων που να εστιάζει στον εμπορικό κλάδο και να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως εγγυήσεις, μικρο-δάνεια ή συνδυασμό των δύο (Εγγυημένα Μικρο-δάνεια) ενημερώθηκε σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ από το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, μετά από δική του πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για το θέμα θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του κ. Ράϊχενμπαχ, της ΕΣΕΕ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καθώς, στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Ράϊχενμπαχ ανέφερε ότι θα εξετάσει και ο ίδιος τις δυνατότητες βιωσιμότητας της πρότασης και τις δυνατότητες τεχνοκρατικής υποστήριξης αυτού του σχεδίου ενώ σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε ότι δεν είναι αδύνατον σε έξι μήνες να μπορέσει να λειτουργήσει μία τέτοια τράπεζα.
Ο κ. Κορκίδης ανέφερε στη συνάντηση ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κάποιες από αυτές, κατάφεραν να διατηρήσουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια στηριζόμενες στο μοντέλο συνεταιριστικών μερίδων που καθιστά τους πελάτες συν-επενδυτές. «Το μοντέλο αυτό καλλιέργησε μια μακρόχρονη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ιδρύματα και τις τοπικές αγορές, σχέση που ενώ δοκιμάστηκε την περίοδο της κρίσης, όχι μόνο άντεξε αλλά σε πολλές περιπτώσεις ενισχύθηκε» όπως σημείωσε.
Στόχος της ΕΣΕΕ είναι η συνεργασία με την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών ή μια ομάδα υγειών συνεταιριστικών τραπεζών (πιθανόν κάτω από την ομπρέλλα της Πανελλήνιας Τράπεζας) για την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜΜΕ όπου θα συνδυάζεται η τεχνογνωσία των τραπεζών και το πανελλήνιο δίκτυο των τριτοβάθμιων επαγγελματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων θα αποτελούν και βάση δυνητικών πελατών/επενδυτών. Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ διαθέτουν πάνω από 700.000 μέλη τα οποία είναι πρόθυμα να καταβάλλουν το ποσό αγοράς μερίδων για να μπορούν να αξιοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία πάντα βέβαια με κριτήρια και αυστηρή εποπτεία. Στόχος είναι το εγχείρημα αυτό να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και βιώσιμο.
Υπογραμμίστηκε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει σκοπό να επικαλύψει δομές όπως το ΕΤΕΑΝ ή το Jeremie Holding Fund. Αντιθέτως στόχος θα είναι η αξιοποίηση των δράσεων αυτών. Πραγματικός σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι η διεκδίκηση μεριδίου αγοράς από τις εμπορικές τράπεζες, αλλά η διευκόλυνση της ρευστότητας των μικρομεσαίων στο πλαίσιο των κανόνων εποπτείας και σε υγιείς ανταγωνιστικές βάσεις. «Η έλλειψη άλλωστε τράπεζας ΜΜΕ και οι ολιγοπωλιακές συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα έχουν εμφανές κόστος στην απορρόφηση των προϊόντων του ΕΣΠΑ» όπως είπε ο κ. Κορκίδης.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΕΕ ζητάει την στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε συνεργασία με την Task Force στα παρακάτω σημεία:
– Στη συντονιστική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Task Force κυρίως με την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία αυτό το διάστημα ετοιμάζει πόρισμα για την Συνεταιριστική Πίστη στην Ελλάδα ώστε να συμπεριληφθεί η διάσταση που θέτει η ΕΣΕΕ στο πόρισμα αυτό.
– Επίσης σημαντική κρίνεται η επίσπευση της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τα Μικρό-δάνεια (micro-finance) όπως προωθείται με την τεχνική βοήθεια της "ADIE" ώστε να εκσυγχρονιστεί επιτέλους το πλαίσιο αυτό και να διευρυνθεί η αγορά πέρα από τα στενά περιθώρια των εμπορικών τραπεζών. Η ανάπτυξη απαιτούμενων υποδομών που θα αξιολογούν με νέα κριτήρια μικρές νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζόμενους και θα χρηματοδοτούνται οι παλαιές επιχειρήσεις με δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, οι νέες μέχρι 10.000 ευρώ και οι άνεργοι αυταπασχολούμενοι μέχρι 7.500 ευρώ.
– Παρά την πρόθεση όλων το εγχείρημα να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, είναι σημαντικό να στηριχθεί η ρευστότητα στο πρώτο στάδιο ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία και θεμέλια. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε η βοήθεια της Ομάδας Δράσης ώστε ένα ελάχιστο ποσοστό των 500 εκ. ευρώ του Ταμείου Εγγυήσεων της EIB να αποτελέσει την βάση αυτή.
Τέλος η ΕΣΕΕ ζητάει την βοήθεια/συνεισφορά της Task Force, μέσω παροχής τεχνοκρατικών προτάσεων και απόψεων, οι οποίες θα βελτιώσουν και θα αναδείξουν τη σπουδαιότητα εφαρμογής ενός τέτοιου χρηματοδοτικού εργαλείου.