Γ. Σταθάκης: Έξι μήνες θα πάρει το νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια
Το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους – το οποίο μεταφέρεται χρονικά – πρέπει να λυθεί με θάρρος και αποφασιστικότητα και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο “Banking and Insurance Forum: The day after” που διοργανώνεται από την Symeon G. Tsomokos, το Capital.gr και την Εφημερίδα “Κεφάλαιο», σε συνεργασία με το Forbes.
Ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr είπε ότι το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των πλειστηριασμών είναι έτοιμο και δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το νομοσχέδιο για τα στεγαστικά δάνεια είναι σύνθετο θα απαιτήσει τουλάχιστον 6 μήνες προτού ολοκληρωθεί.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, εφόσον η οικονομία υπέστη μια τόσο σημαντική κατάρρευση με απώλεια 25% του ΑΕΠ, η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους ήταν αναπόφευκτη και δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής πρακτικής των δανειοληπτών. Όπως σημείωσε, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων το 2008-2009 ήταν στο 5%, ένα χρόνο μετά στο 12%, δύο χρόνια μετά στο 23% και 4 χρόνια μετά στο 33%.
Η κυβέρνηση, όπως είπε, θα αναζητήσει λύσεις που να είναι ισορροπημένες: να εξυπηρετούν δηλαδή τον κοινωνικό στόχο που είναι η αναδιάρθρωση των δανείων νοικοκυριών που έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρχει ζημιά στο τραπεζικό σύστημα ώστε να απαιτηθεί νέα κεφαλαιοποίηση.
Παράλληλα με τις λύσεις που επιδιώκουμε θέλουμε να μην δημιουργηθούν ανωμαλίες στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων από αυτούς που μπορούν να τα εξυπηρετήσουν, αλλά και αυτοί που θα μπουν στην διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων τους να μπορέσουν μελλοντικά να τα εξυπηρετήσουν και να τα κάνουν από… κόκκινα, “πράσινα”.
Με ένα τέτοιο πνεύμα πρέπει να επιλυθούν τα δυσεπίλυτα προβλήματα και στον επιχειρηματικό δανεισμό και να σωθούν πάση θυσία μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας.
Στον χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων, υπάρχει μεγάλη πίεση να αλλάξει ο πτωχευτικός νόμος που προστατεύει τις επιχειρήσεις έναντι των τραπεζών, είπε ο κ. Σταθάκης. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να διατηρηθούν ισχυροί προστατευτικοί θεσμοί για τις επιχειρήσεις και να δοθεί ίσως μια μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες για να έχουν πιθανώς μεγαλύτερο λόγο στις αναδιαρθρώσεις των δανείων των επιχειρήσεων.
Οι λύσεις, όμως, πρέπει να δοθούν ώστε οι τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτική και δυναμικότητα και να εξυπηρετήσουν τον κύριο σκοπό του τραπεζικού συστήματος που είναι η χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας