ΕΡΕΥΝΑ – Νέα υποχώρηση της Ελλάδας σε ανταγωνιστικότητα
Υποχώρησε κατά μία θέση η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας και βρέθηκε φέτος στην 57η θέση από τη 56η που κατείχε πέρυσι, σε σύνολο 63 χωρών που συμμετέχουν στην ετήσια έρευνα του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), που αποτελεί τον εθνικό αντιπρόσωπο του IMD στην Ελλάδα, η χώρα μας παρουσίασε υποχώρηση στις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες κριτηρίων που εξετάζει το Ινστιτούτο. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στην 61η θέση (τρίτη από το τέλος) στις κατηγορίες της «οικονομικής αποδοτικότητας» και της «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας», στην 39η θέση στο κριτήριο των «υποδομών», ενώ παρέμεινε σταθερή στην 57η θέση στην κατηγορία των δεικτών της «επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας».
Οι δέκα πρώτες χώρες της παγκόσμιας λίστας είναι το Χονγκ Κονγκ, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στον αντίποδα, «ουραγοί» της ανταγωνιστικότητας αναδεικνύονται η Βενεζουέλα, η Μογγολία, η Βραζιλία, η Ουκρανία, η Κροατία και η Αργεντινή.
Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, το μήνυμα που προκύπτει από τα αποτελέσματα της επετηρίδας είναι η ανάγκη επείγουσας αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, με ισχυροποίηση του μεταποιητικού τομέα, για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.
Οπως αναφέρεται, η βιομηχανία στην εποχή της οικονομικής κρίσης εισφέρει 55 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, διατηρεί 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τροφοδοτεί τα κρατικά ταμεία με περισσότερα από 11 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Αν η βιομηχανία μπορούσε να επιστρέψει στην κατάσταση του 1996 (όταν είχε προστιθέμενη αξία 11,4% έναντι 8% σήμερα), θα σήμαινε για τη χώρα αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 23 δισ. ευρώ, ή ποσοστιαία κατά περίπου 13%, αύξηση της απασχόλησης κατά μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά 4,8 δισ. ευρώ.
ethnos