Εστίαση: Μας χρησιμοποιούν ως “πολιορκητικό κριό” απέναντι στους ανεμβολίαστους – Μας καταδικάζουν σε lockdown
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αναφέρουν επαγγελματίες της εστίασης, μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης και άρα και πάλι θέτουν σε τροχιά δοκιμασίας χιλιάδες επιχειρήσεις. Γιαυτό επαναφέρουν εμφατικά την ανάγκη μέτρων οικονομικής στήριξης εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Την εργαλειοποίηση του κλάδου καταγγέλλουν οι επαγγελματίες της εστίασηςμετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως τονίζουν πάλι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος χρησιμοποιούνται ως o ‘πολιορκητικός κριός’ απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες, κι αυτό για να καλυφθούν ελλείμματα στην κυβερνητική πολιτική. Σημειώνουν παράλληλα ότι μετά τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών ο κλάδος μπαίνει σε νέα περιδίνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωσή της χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).αναφέρει ότι «σε μίνι lockdown μπαίνει η αγορά της εστίασης από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφορικά με τις προϋποθέσεις για την παρουσία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων»
Όπως αναφέρει «τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δύο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown», υπογραμμίζει η ΠΟΕΣΕ και καλεί την κυβέρνηση να μην εργαλειοποιεί, για μια ακόμη φορά, τον κλάδο με στόχο να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και, μάλιστα, την ίδια ώρα που έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης που παρείχε», τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει:
«Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως o ‘πολιορκητικός κριός’ απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχαν. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δούλεψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι, δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών».
Νέα μέτρα στήριξης
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της σέβονται την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες και τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, όμως, ζητούν από την κυβέρνηση, στα μέτρα που εξήγγειλε, να παράσχει αντισταθμιστικά προς τις επιχειρήσεις του κλάδου, για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως:
- Μείωση ενοικίων.
- Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας.
- Νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Επίσης ο Κύκλος Επαγγελματιών της Εστίασηςσε συνεργασία με την ΠΟΕΣΕ έχει θέσει επιτακτικά το θέμα απαλλαγής από τα πρόστιμα των δημοτικών τελών που επεβλήθησαν το 2020 και επιμήκυνση του χρόνου ως προς τη βεβαίωση των χρεών των επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όπως τονίζουν μέλη του Κύκλου αν δε ληφθούν μέτρα τώρα από το ερχόμενο φθινόπωρο τα λουκέτα θα είναι πολλά στον κλάδο.
Έρχεται δύσκολος Σεπτέμβριος
Στο μεταξύ με δήλωση του χτες ο πρόεδρος του Εμπιρικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) & Περιφερειακού. Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ), Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τα νέα μέτρα: για την πανδημία δημείωσε ότι «ο Σεπτέμβριος θα έχει μία βαριά ατζέντα γεγονότων και προκλήσεων για την οικονομία και την πανδημία.
Όπως είπε «η οικονομία της χώρας και το επιχειρείν εξακολουθεί να βρίσκεται «στο στόχαστρο» της πανδημίας. Μιας οικονομίας που δοκιμάστηκαν οι αντοχές της από τα αλλεπάλληλα lockdown, όπως και οι αντοχές του επιχειρείν. Που δυστυχώς δεν βγήκε αλώβητο. Με τα σημερινά δεδομένα η οικονομία και η αγορά δεν θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή τοπικό lockdown. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού, ακόμη και η έναρξη της τρίτης δόσης για ευπαθείς ομάδες ή μετά το 9μήνο της ανοσίας, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Όπως σημείωσε: «Έχει γίνει μεγάλος λόγος περί ατομικής ευθύνης. Πράγματι είναι στην ευθύνη όλων μας και του καθένα από εμάς καθώς συνθέτουμε το κοινωνικό σύνολο. Είναι πράξη ευθύνης πρωτίστως να διαφυλάξουμε το κοινωνικό σύνολο. Να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας μιας σειράς επιχειρήσεων, μικρομεσαίων ως επί το πλείστο, που συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λουκέτα και για χαμένες θέσεις εργασίας. Η πανδημία δεν κάνει πολιτικές και οικονομικές διακρίσεις. Χτυπά αδιακρίτως στοχεύοντας στους αδύναμους κρίκους. Είναι ώρα να ενδυναμώσουμε αυτούς τους κρίκους για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Είναι κατανοητές, στο μέτρο του δυνατού, οι όποιες φοβίες για τους εμβολιασμούς, αλλά η υγεία και η οικονομία δεν στηρίζεται σε διλήμματα, ούτε ανακάμπτει με φοβίες».
«Δεν επιθυμούμε κοινωνικούς αυτοματισμούς και διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους και μη, αλλά στον αλληλοσεβασμό» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κορκίδης. «Στηριζόμαστε στη σκληρή αλήθεια των καθημερινών κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βάζουν τους ανεμβολίαστους σε μια διαρκή διαδικασία ελέγχου με δικό τους κόστος, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και μειώνοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Όμως συνολικά τα μέτρα προστατεύουν και διευκολύνουν τους περισσότερους μεταξύ των οποίων και τα 5,6 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. Ας μην ρισκάρουμε άλλο την υγεία μας και τη ζωή των γύρω μας, αφού μπορούμε να σταματήσουμε τη διασπορά με τον εμβολιασμό. Τέλος, ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της δημόσιας υγείας σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους».
news247