
Η αγορά της Γερμανίας για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία
Πραγματοποιήθηκε ημερίδα σχετική με τις εξαγωγές εταιριών που παράγουν αγροτικά προϊόντα στη Γερμανία. Η εν λόγω εκδήλωση διοργανώθηκε από τον οργανισμό EnterpriseGreece και την πρεσβεία της Γερμανίας. Ένας από τους βασικούς ομιλητές ήταν ο κος DanielLindel– seniormanagerFood, Nutrition & Lifeservices του οργανισμού GermanyTradeandInvest, ο οποίος έκανε μία παρουσίαση της αγοράς τροφίμων και ποτών στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε, η Γερμανία είναι και η ίδια μία σημαντική παραγωγός χώρα, η οποία όμως παράλληλα κάνει και σημαντικότατη εισαγωγή προϊόντων. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης με υψηλότατου επιπέδου συγκοινωνιακά δίκτυα τα οποία την καθιστούν κόμβο. Είναι μία χώρα που μέσω αυτής μπορεί κανείς να έχει παρουσία και σε πολλές ακόμα αγορές. Πρόκειται για μία αγορά 81 εκατομμυρίων κατοίκων, με ελάχιστο πληθωρισμό (1.6%) και χαμηλά ποσοστά ανεργίας που καθιστούν τους κατοίκους ισχυρό καταναλωτικό κοινό με GDP 33.634 ευρώ. Η Γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2014 με εισαγωγές, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν σε ποσοστό 5% σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας. Η Γερμανία σύμφωνα με την εν λόγω παρουσίαση είναι η μεγαλύτερη αγορά για καταναλωτικά αγαθά με την υψηλότερη αγοραστική δύναμη ανά κεφαλή στην Ευρώπη και τείνει να αυξηθεί και άλλο.
Το 57% του GDP ήτοι 1,572 δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται σε ιδιωτική κατανάλωση. Υπολογίζεται ότι 180 εκατ ευρώ δαπανώνται για προϊόντα- τρόφιμα και ποτά! Από το 2003 η ζήτηση για τρόφιμα έχει αυξηθεί 20,2%!
Το προφίλ του Γερμανού καταναλωτή
· Γηράσκουσα κοινωνία (η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στους 50+)
· Μικρά Νοικοκυριά (1-2 άτομα)
· Σκεπτικισμός σχετικά με τα επώνυμα προϊόντα (περιορισμένη πίστη σε προϊόντα)
· Τιμή (value for money)
· Προϊόν κατά παραγγελία (ειδικές τιμές για προϊόντα ποιοτικά και εξειδικευμένα)
· Ηθική κατανάλωση (οικολογική συνείδηση πχ)
· Ευκολία (προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση)
· Εμπόριο μέσω internet
Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών στην Γερμανία
Ο εξαγωγέας προς την Γερμανία πρέπει να γνωρίζει ότι η ίδια η Γερμανία είναι μία χώρα η οποία παράγει τρόφιμα και ποτά! Το 2013 υπήρχαν 5,920 εταιρείες σχετικές με τον κλάδο, με πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζομένους και 175,2 δισεκατομμύρια πωλήσεις, εκ των οποίων 53.4 δις είναι οι εξαγωγές, ενώ οι εισαγωγές είναι 47.2 δις. Ο κλάδος τροφίμων-ποτών στην Γερμανία είναι ο 4ος μεγαλύτερος βιομηχανικός κλάδος στην χώρα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5% δηλ. περισσότερο από 2 δις το 2013. Η Γερμανία παραμένει ο 2ος μεγαλύτερος εισαγωγέας τροφίμων και ποτών παγκοσμίως!
Τα προϊόντα με την μεγαλύτερη ζήτηση είναι κατά σειρά το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (16.2% των πωλήσεων), τα ψημένα αγαθά (8.8%), είδη ζαχαροπλαστικής (7.7%), τα αλκοολούχα ποτά (7.3%), τα επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (5.7%) και ακολουθούν άλλα είδη.
Η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στην Γερμανία έχει μειωθεί ελαφρά το 2013. Η μείωση είναι της τάξης του -2,8%.
Οι διατροφικές τάσεις στην Γερμανία
Οι Γερμανοί καταναλωτές δείχνουν μία αυξανόμενη ζήτηση για κατεψυγμένα τρόφιμα, ζεστά ροφήματα, μη αλκοολούχα ποτά, παγωτά, γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα, προϊόντα κρέατος, delicatessen, αλκοολούχα, ψημένα τρόφιμα και είδη ζαχαροπλαστικής.
Επίσης ο κλάδος υγιεινής διατροφής αναμένεται να δυναμώσει με οργανικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και μη αλκοολούχα ποτά. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερη αγορά οργανικών προϊόντων στην Ευρώπη με συνολικές ετήσιες πωλήσεις υψηλότερες από αυτές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί. Η αυτάρκεια της Γερμανίας είναι μεταξύ 20% και 40% στον εν λόγω τομέα.
Τα φρούτα που πωλούνται περισσότερο στη Γερμανία είναι τα μήλα, μπανάνες, σταφύλια, ροδάκινα, φράουλες, κεράσια και βερίκοκα. Αντίστοιχα οι ντομάτες, με ποσοστό 24.8% είναι το λαχανικό που πωλείται περισσότερο ενώ ακολουθούν τα καρότα, τα κρεμμύδια, το μαρούλι, τα αγγούρια, τα λάχανα και ο αρακάς.
Κρασί
Το 2012 οι Γερμανοί καταναλωτές αγόρασαν μικρότερες ποσότητες κρασιού όμως ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για την απόκτησή του. Η χώρα από την οποία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των κρασιών της η Γερμανία, είναι η Ιταλία, μετά η Ισπανία και η Γαλλία ενώ η Ελλάδα είναι η 11η χώρα στη λίστα των χωρών αγοράς με μία σημαντική μείωση της τάξης του -19.5% σε σχέση με το 2012. Οι συνολικές πωλήσεις κρασιού στην Γερμανία αγγίζουν τα 9 δις ευρώ και η αγορά οίνου για οικιακή κατανάλωση έχει τη μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς.
Λιανική πώληση
Όσον αφορά στη λιανική πώληση αυτή έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια σε supermarkets άνω των 1000 τμ, με μεγαλύτερες πωλήσεις στα hypermarkets.
Τα 10 σπουδαιότερα σημεία λιανικής πώλησης στη Γερμανία είναι τα ακόλουθα: EDEKA, REWE, SCHWARZ, ALDI, LEKKERLAND, DM–DROGERIEMARKT, ROSSMANN, GLOBUS, BARTELS–LANGNESSGROUP με συνολικές πωλήσεις 156 δις ευρώ.
Δεδομένης της συρρίκνωσης του μεσαίου τομέα αγοράς στη Γερμανία, η ΤΙΜΗ και το BRANDPOSITIONING είναι κλειδιά για την αγορά της Γερμανίας. Οι ιδιωτικές ετικέτες είναι συνυφασμένες με προϊόντα υψηλής ποιότητας έναντι χαμηλής τιμής και παίρνουν συνεχώς μερίδιο της αγοράς. Η Γερμανία είναι στην 4η θέση των ευρωπαϊκών χωρών με ποσοστό μερίδιο σε ιδιωτική ετικέτα (34%) με πρώτη την Ελβετία με ποσοστό 45,2 % και τελευταία την Ελλάδα με ποσοστό 10.4%.
Χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής των Γερμανών καταναλωτών που μπορεί να βοηθήσει τον εξαγωγέα στη Γερμανία σχετικά με το εξαγώγιμο προϊόν είναι το ότι οι Γερμανοί κατά μέσο όροι τρώνε έξω τουλάχιστον 136 φορές ετησίως.
Συμπεράσματα
Η Γερμανία είναι μία ανταγωνιστική αγορά για το διεθνές τρόφιμο και ποτό δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού της και του οικονομικού προφίλ της. Η ίδια η χώρα είναι ανταγωνιστική με χιλιάδες εταιρείες, οι οποίες παράγουν με τεράστια έσοδα.
Εισαγωγές γίνονται με πολύ σημαντικό γνώμονα την διασφάλιση valueformoney. Η Γερμανία δεν είναι μία χώρα που ενδιαφέρεται μόνο για την ποιότητα αλλά ΠΑΝΤΟΤΕ κρίνει σε συνάρτηση και με την χαμηλή τιμή. Η Γερμανία από τους ίδιους τους Γερμανούς χαρακτηρίζεται “πατρίδα της έκπτωσης” με supermarkets, όπως Lidl, Aldi. Βέβαια παράλληλα υπάρχει και αγορά διαφορετικού τύπου.
Οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μεγαλώνουν. Τα περισσότερα καταστήματα λιανικής πώλησης θέλουν να παρουσιάσουν ιδιωτική ετικέτα με προστιθέμενη αξία.
Κατά την ίδια εκδήλωση έγινε σύντομη παρουσίαση προγραμμάτων τραπεζών για την αρωγή των εξαγωγών. Οι 3 τράπεζες οι οποίες πήραν μέρος, δηλ. Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank διαβεβαίωσαν ότι βοηθούν με συμφέροντα δανειοδοτικά προγράμματα τους επιχειρηματίες να κάνουν εξαγωγές υπό όρους οι οποίοι είναι οι όροι της αγοράς με γνώμονα τη διασφάλιση του ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες αποκλειστικά για τις εξαγωγές. Επίσης αναφορά έγινε στον ΟΑΕΠ (Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) και στην ασφάλιση και ασφάλεια της εξαγωγής, σε φορείς όπως το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) και το ΤΕΠΙΧ (Ταμείο Επιχειρηματικότητας) και υπογραμμίστηκε ότι η κάθε εταιρεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της μπορεί να υπαχθεί σε διαφορετικό πρόγραμμα αρκεί να είναι υγιής και αποφασισμένη ότι θα κάνει συστηματικά εξαγωγές.
Νόρα Νικολοπούλου προϊσταμένη γραφείου Τεκμηρίωσης-Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας 2610 277 779 (11).