
«Η φυτοϋγειονομική νομοθεσία αναφορικά με τα ξύλινα μέσα συσκευασίας που συνοδεύουν ένα φορτίο»
Σας ενημερώνουμε για την φυτοϋγειονομική νομοθεσία αναφορικά με τα ξύλινα μέσα συσκευασίας που συνοδεύουν ένα φορτίο, γιατί έχουν παρατηρηθεί απορρίψεις εμπορευμάτων, όταν δεν πληρούνται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις.
Τα ξύλινα μέσα συσκευασίας (ΞΜΣ), μπορεί να είναι με την μορφή κιβωτίων, καφασιών, βαρελιών, παλετών, παλετοκιβωτίων, επίπεδων επιφανειών για φόρτωση, ξυλεία που χρησιμοποιείται για τη σφήνωση ή την υποστήριξη μη ξύλινων φορτίων, εκτός από την ακατέργαστη ξυλεία πάχους 6mm ή μικρότερου και από την μεταποιημένη ξυλεία που έχει παραχθεί με τη χρήση κόλλας, θερμότητας, πίεσης ή με συνδυασμό αυτών.
Συγκεκριμένα:
1. Για εισαγωγές από μία Τρίτη χώρα στη χώρα μας, ή μέσω της χώρας μας σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, τα ΞΜΣ απαιτείται να είναι σημασμένα σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISPM 15 (https://www.ippc.int/publications/regulation-wood-packaging-material-international-trade-0)
2. Για εξαγωγές από τη χώρα μας σε μία Τρίτη χώρα, τα ΞΜΣ απαιτείται να είναι σημασμένα σύμφωνα με το πρότυπο ISPM 15 όταν η Τρίτη χώρα (πχ Αλβανία) έχει προσχωρήσει στην IPPC/FAO. Οι χώρες που έχουν προσχωρήσει στην IPPC/FAO είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων στην ηλεκτρονική διεύθυνση της IPPC, https:// www.ippc.int. Αν η Τρίτη χώρα δεν έχει προσχωρήσει στην IPPC/FAO, μπορεί επίσης να απαιτεί τα ΞΜΣ να είναι σημασμένα σύμφωνα με το πρότυπο ISPM15, ή μπορεί να απαιτεί να συνοδεύονται με ένα πιστοποιητικό φυτοϋγείας με ή χωρίς τη σήμανση κατά ISPM15. Στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται να είναι σημασμένα ή να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, αυτό να προκύπτει από επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Τρίτης χώρας μετά από σχετικό έγγραφο αίτημα του ενδιαφερόμενου εξαγωγέα προς την Τρίτη Χώρα, ώστε να διασφαλιστεί η τελική εξαγωγή του εμπορεύματος.
3. Για εξαγωγή από τη χώρα μας προς Λιχτεστάϊν, Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία ή αντίστροφα τα ξύλινα μέσα συσκευασίας δεν απαιτείται να είναι σημασμένα κατά ISPM15.
4. Για την διακίνηση αποστολών από τη χώρα μας προς ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή αντίστροφα δεν απαιτείται τα ξύλινα μέσα συσκευασίας να είναι σημασμένα κατά ISPM1
5. Εξαιρείται η Πορτογαλία της οποίας τα ξύλινα μέσα συσκευασίας για να διακινηθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε Τρίτη χώρα απαιτείται να φέρουν την σήμανση κατά ISPM15.5. Στις περιπτώσεις που γίνεται μεταφορά ξύλινων μέσων συσκευασίας, όπως παλέτες, από Τρίτες Χώρες σύμφωνα με το τελωνειακό νομικό καθεστώς των επανεισαγομένων εμπορευμάτων, τα ξύλινα αυτά μέσα συσκευασίας, επειδή δεν συνοδεύουν μία αποστολή, θεωρούνται φυτικό προϊόν (ξυλεία) και πρέπει να πληρούνται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, τα φορτία να δηλώνονται για φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου, ενώ παράλληλα εμπίπτουν στην ΚΥΑ 289666/2008 (Β΄1159) περί καταβολής τελών φυτοϋγειονομικού ελέγχου.H σήμανση κατά ISPM15 έχει την παρακάτω μορφή και οι κωδικοί της σήμανσης έχουν τις ακόλουθες έννοιες:ΧΧ= ο κωδικός της χώρας στην οποία έγινε η μεταχείριση.ΟΟΟΟ= ο κωδικός της εγκεκριμένης επιχείρησης που διενέργησε τη μεταχείριση.YY= Το είδος της μεταχείρισης, για τη θερμική μεταχείριση είναι HT.
Στην χώρα μας υπάρχουν εγκεκριμένες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκαταστάσεις κατασκευής και σήμανσης ξύλινων μέσων συσκευασίας και μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά στην διεύθυνση http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia
Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου διενεργούν στοχευμένους ελέγχους στα ξύλινα μέσα συσκευασίας με εμπορεύματα καταγωγής Κίνας και για αυτό παρακαλούμε για την συνεργασία σας για εισαγωγές εμπορευμάτων καταγωγής Κίνας που έχουν ξύλινα μέσα συσκευασίας ή και για εισαγωγές εμπορευμάτων όπως έπιπλα και ξύλινα αντικείμενα, ώστε να διενεργούνται στοχευμένοι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στα Σημεία Εισόδου της Χώρας ή και στην εσωτερική αγορά.
Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις έχουν καθοριστεί για να αποτραπεί η είσοδος στην χώρα μας του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bursaphelenchus xylophilus (νηματώδης σκώληκας των κωνοφόρων) που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα δάση.Επίσης, σύμφωνα με το Άρθρο 34α) του νόμου 2147/1952 (Α΄ 155), όπως προστέθηκε με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του Ν. 2538/97 (Α΄ 242) επιβάλλονται κυρώσεις στις περιπτώσεις μη τήρησης των διατάξεων της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
ΓεωπόνοςMsc/Msc Τεχν. Τροφίμων