Ισχυρό σοκ στις εξαγωγές
Οι εξαγωγές, κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, λειτούργησαν αρχικά ως σωσίβιο για την οικονομία κι εν συνεχεία ως ατμομηχανή στην έξοδο της από την πολυετή, βαθιά ύφεση. Η επιβράδυνση της Ευρωζώνης δεν τις άφησαν ανεπηρέαστες και ήταν καθοριστική η συμβολή τους στην «προσγείωση» του ΑΕΠ στο δ’ 3μηνο του 2019. Η υγειονομική κρίση και το παγκόσμιο lock down ή μάλλον blackout, προκάλεσαν ισχυρό σοκ, που μπορεί να αποβεί καθοριστικό για το βάθος της φετινής ύφεσης αλλά και τις προοπτικές ανάκαμψης το 2021.
Το κλείσιμο της οικονομίας στο διάστημα Μαρτίου- Μαΐου έπληξε την κατανάλωση- ως ήταν αναμενόμενο- κι αυτό αποτυπώθηκε κυρίως στα φορολογικά έσοδα του Μαΐου. Η αβεβαιότητα και ο φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας επενδυτικά σχέδια δισεκατομμυρίων ευρώ και στη χώρα μας. Η απουσία ξένων επισκεπτών θα «ροκανίσει» μεγάλο μέρος από το 10% της άμεσης συμβολής του Τουρισμού στο ΑΕΠ. Όσο για τις εξαγωγές, τα νεώτερα στοιχεία για τον Απρίλιο είναι αποκαλυπτικά.
Τον περσινό Απρίλιο, οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν στα 2,980 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 14,4% σε ετήσια βάση. Το ξέσπασμα της κρίσης έπληξε τις ελληνικές εξαγωγές από το Φεβρουάριο κιόλας, ενώ ο Μάρτιος έκλεισε με απώλειες 12% σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο αρνητικό (-0,9%) ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Ο Απρίλιος είναι, όμως, αποκαρδιωτικός, καθώς οι εξαγωγές «βυθίστηκαν» 30,6% χαμηλότερα από τον περσινό Απρίλιο, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι «μαύρο»
Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώνεται στο 9%, αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ευρώπη διασώθηκαν, οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 19% που είναι η δεύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όσο δεν αποκαθίστανται οι «γραμμές» προς την Ασία και την Αμερική, οι ελληνικές εξαγωγές θα έχουν πρόβλημα.
Το ποια είναι η σημασία των εξαγωγών στο ΑΕΠ και στο νέο παραγωγικό μοντέλο, αναδείχθηκε χθες το βράδυ από τον Πρωθυπουργό στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. «Δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε εξαγωγές στο 37% του Α.Ε.Π. όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 48%» παρατήρησε, ωστόσο η ενίσχυση τους περνάει μέσα και από την αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας, η οποία επί του παρόντος περιορίζεται στο «φτωχό» 9,5% έναντι 15% του μέσου ευρωπαϊκού όρου…