Μεταφορές και τουρισμός στο επόμενο πακέτο στήριξης
Συσκέψεις για την οριστικοποίηση των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που θα τύχουν του πακέτου στήριξης αξίας 2 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν σήμερα όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Επανέλαβε το πακέτο παρεμβάσεων και επισήμανε πως οι τελικές αποφάσεις θα ενσωματωθούν στην υπουργική απόφαση που θα εγκριθεί εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Ο ΥΠΟΙΚ δεν απέκλεισε τις εντάξεις και νέων ΚΑΔ τις επόμενες μέρες, όσο θα προχωρά ο απολογισμός μέσα από το μηχανισμό που έχει στηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της μη καταβολής δώρου Πάσχα από εταιρείες που δέχθηκαν πλήγμα. Το θέμα αυτό “αξιολογείται”, απάντησε σε σχετικό ερώτημα.
Για το θέμα απαγόρευσης των απολύσεων είπε πως αφενός απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Για όσους ήδη απολύθηκαν από την αρχή της κρίσης είπε πως “θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις προηγούμενες μέρες και αν μπορεί να αντιμετωπιστεί”.
Ο ΥΠΟΙΚ επίσης προανήγγειλε και τρίτο πακέτο μέτρων στο οποίο, όπως είπε, θα υπάρξει έμφαση στους κλάδους που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Εντάσσει στο “κάδρο” πέρα από τον τουρισμό (σ.σ. στο οποίο αναφέρθηκε χθες σε άλλη συνέντευξή του) και τον κλάδο των μεταφορών.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για την απόφαση της ΕΚΤ είπε πως για πρώτη φορά από το 2015 μπορεί να συμμετέχει και η Ελλάδα στο QE. Πλέον η χώρα εντάσσεται και “εκτιμάται πως το ποσό μπορεί να φτάσει έως τα 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020” είπε λέγοντας επίσης πως “αυτή είναι δεύτερη απόφαση εντός μίας εβδομάδος στην οποία η Ελλάδα μετέχει ισότιμα ως κάθε άλλο κράτος της ΕΕ”.
Μάλιστα προέβη στην εκτίμηση πως η εν λόγω απόφαση “θα γίνει ορατή από σήμερα και στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου” λέγοντας πως “το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι όταν υλοποιήθηκαν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης το κόστος δανεισμού μειώθηκε σημαντικά. Εκτιμούμε ότι το ίδιο θα γίνει και στην ελληνική περίπτωση σήμερα, παρά το γεγονός ότι είμαστε στον πυρήνα, στο επίκεντρο μιας υγειονομικής κρίσης”.
Αναφορικά με το δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες ανέφερε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προβλέπει το νομικό πλαίσιο. Το ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν προκύπτει από έναν μηχανισμό που έχει στηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους “με τον οποίο παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση πως ο τζίρος των επιχειρήσεων κινείται έτσι ώστε η αντίστοιχοι κωδικοί ΚΑΔ να ενταχθούν στην πρώτη απόφαση”. Είπε πως θα ληφθεί “πιθανότατα αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδος”. Μίλησε για μία δυναμική διαδικασία.”Σήμερα θα καθίσουμε να δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει” και θα “ακούσουμε και τους πολίτες και την κοινωνία” είπε.
Ανέφερε πως “όποιο μήνυμα έχουμε πάρει θα αξιολογηθεί ούτως ώστε να κάνουμε τα λιγότερα δυνατά σφάλματα διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μία δυναμική διαδικασία. Εμείς βλέπουμε την εικόνα της οικονομίας τις πρώτες 15 μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αλλάζει, ενώ υπάρχουν και κλάδοι οι οποίοι μέσα από την κρίση πάνε καλύτερα λόγω των προϊόντων που προσφέρουν”. Εξήγησε πως ότι κάνουμε πρέπει να είναι καλά στοχευμένο. “Δεν μπορούμε να πάμε σε οριζόντια κίνηση” είπε.
Για το κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων όπως και των μεταφορών που “πλήττεται σημαντικά και τα στοιχεία ήδη το αποδεικνύουν” ανέφερε πως “η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε νέα μέτρα”.
Εξήγησε πως τα μέτρα των 2 δισ. ευρώ φτάνουν μέχρι τέλος Απριλίου. “Μετά θα πρέπει είτε να επαναληφθούν, είτε να ενισχυθούν” ανέφερε. Η ισχύς τους ξεκινά από χθες