Με ποιο κριτήριο τζίρου θα “τρέξει” η “Συν-Εργασία” το Μάρτιο
Ο τζίρος του τελευταίου 4μηνου του 2020 θα αποτελέσει το κριτήριο ένταξης μιας επιχείρησης στο μηχανισμό ”Συνεργασία” το Μάρτιο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα ληφθεί υπόψιν ο ίδιος τζίρος που λαμβάνεται για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2021. Έτσι, εφόσον επαληθευθεί το εν λόγω σενάριο, για να ενταχθεί μία επιχείρηση (ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενη ή όχι) στη “Συν-Εργασία” το Μάρτιο, θα πρέπει, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2020, να είχε μείωση τζίρου κατ΄ελάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Υπενθυμίζεται πως η δυνατότητα ένταξης μίας επιχείρησης στην “Συν-Εργασία” για το διάστημα από την 1η έως την 31η Μαρτίου του 2021 προβλέπεται σε τροπολογία την οποία κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης την περασμένη εβδομάδα.
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της τροπολογίας αυτής, πέραν από την παράταση του εν λόγω μηχανισμού για ένατο συνεχόμενο μήνα, είναι η δυνατότητα ένταξης των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα, στη “Συν-Εργασία” μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν προσληφθεί έως και την 10η Αυγούστου του 2020.
Με την προαναφερθείσα αλλαγή την οποία προβλέπει η τροπολογία Χατζηδάκη, στη ”Συν-Εργασία” μπορούν να ενταχθούν και όσοι προσλήφθηκαν μεταξύ 11ης Αυγούστου του 2020 και 31ης Ιανουαρίου 2021, δηλαδή δηλαδή κατά το προηγούμενο 6μηνο.
Κατά τα άλλα, οι όροι της ” Συν-Εργασίας” το Μάρτιο θα είναι οι ίδιοι με όλους τους προηγούμενους μήνες. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι μισθωτοί έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης θα είναι όσοι υπέστησαν μείωση έως 50% επί των αποδοχών τους μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους.
Το κράτος θα επιδοτήσει το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους, ενώ θα καλύψει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών) οι οποίες αντιστοιχούν στις μειωμένες μεικτές αποδοχές τους.
Σημειώνεται πως με βάση με διάταξη η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και ισχύει για όσους εντάσσονται στη ”Συν-Εργασία” για τους μήνες Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2021, δεν δικαιούνται επιχορήγηση όσοι έχουν μικτές αποδοχές πάνω από 6500 ευρώ/μηνιαίως.
Όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στη ”Συν-Εργασία” το Μάρτιο, δεν μπορούν να απολυθούν κατά το διάστημα αυτό. Μπορούν, όμως, να απολυθούν μετά τη λήξη της επιδότησής τους. Επίσης, μπορούν να απολυθούν οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, οι οποίοι δεν εντάσσονται στη ”Συν-Εργασία” κατά τη διάρκεια της επιδότησης της ”Συν-Εργασίας”.
Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν σε περίπτωση που μία πληττόμενη επιχείρηση βγάλει σε αναστολή εργαζόμενο της το Μάρτιο, καθώς σ΄αυτήν την περίπτωση πέραν των ”συν-εργαζόμενων” που προστατεύονται από την απόλυση, δεν μπορεί να απολυθεί και κανένας άλλος εργαζόμενος, είτε έχει βγει σε αναστολή, είτε όχι.
capital