Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το νέο κατώτατο μισθό
Μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού, με τον οποίο αμείβονται οι ανειδίκευτοι εργάτες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και ορισμένες μερίδες προσωρινών εργαζομένων με δημόσια κονδύλια (πχ επιδοτούμενοι απασχολούμενοι από τον ΟΑΕΔ).
Οι διαδικασίες αυτές, οι οποίες θα γίνουν υπό το συντονισμό των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών προβλέπουν σε αδρές γραμμές:
-Τη σύνταξη μίας αρχικής πρότασης για προτεινόμενο νέο ύψος του κατώτατου μισθού. Την πρόταση θα διαμορφώσει έως τα μέσα Νοεμβρίου, η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης για τον κατώτατο (Υπ. Εργασίας, ΥΠΟΙΚ, ΟΜΕΔ) με βάση εισηγήσεις από εμπειρογνώμονες της ΤτΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, κλπ.
– Τη σύνταξη μίας ενδιάμεσης πρότασης από το ΚΕΠΕ, η οποία θα λάβει υπόψη την αρχική άποψη συν την άποψη των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2018.
-Την εισήγηση μίας τελικής πρότασης από το Υπ. Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το πόρισμα της Επιτροπής. Την τελική απόφαση θα λάβει το Υπ. Συμβούλιο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2019.
Πώς φτάσαμε έως εδώ
Υπενθυμίζεται πως σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 586 ευρώ μικτά και 492 ευρώ καθαρά (σ.σ. μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών).
Η άμεση επανεκκίνηση των διαδικασιών επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού μετά από έξι χρόνια στασιμότητας του επιπέδου του (σ.σ. από το 2012), προβλέπεται στην τροπολογία την οποία ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Σημειώνεται πως το μόνο που έκανε η εν λόγω τροπολογία ήταν να αναμορφώσει χρονικά τις προθεσμίες μίας διαδικασίας η οποία θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013. Η διαδικασία αυτή πρόβλεπε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με και εμπειρογνώμονες της ΤτΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του ΙΟΒΕ κλπ. και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ κλπ.).
Μάλιστα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε την τότε ρύθμιση, υπερασπιζόμενος το προηγούμενο μοντέλο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται πως έως το 2012-2013 (δηλ. πριν τη μείωση το 2012 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και έπειτα, το 2013 την αλλαγή του μοντέλου), ήταν οι κοινωνικοί εταίροι οι οποίοι αποφάσιζαν, στα πλαίσια της κατάρτισης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το ύψος του κατώτατου μισθού.
Το μόνο που έκανε η εκάστοτε κυβέρνηση, μέχρι τότε, ήταν να επικυρώσει τυπικά τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων.
Από το 2013, ισχύει σχεδόν το αντίθετο: Η κυβέρνηση έχει τον τελικό λόγο για το ύψος του κατώτατου, αν και οφείλει να διαβουλευθεί με τους κοινωνικούς εταίρους.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την τροπολογία της περασμένης εβδομάδας, δεν άλλαξε σε τίποτα το ήδη ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο.
Απλά, αντί η σχετική διαδικασία να ξεκινήσει στις αρχές του 2017 με τελικό –όπως προβλεπόταν στην τότε διάταξη – ορίζοντα το τέλος Ιουνίου του 2017 (αφού θα είχε ολοκληρωθεί έως τότε το 2ο Μνημόνιο), ξεκινά αυτές τις μέρες με τελικό ορίζοντα το τέλος Ιανουαρίου 2019, οπότε και θα πρέπει να καθορισθεί ο νέος κατώτατος μισθός.
Η χρονική αυτή διετής μετάθεση συνέβη γιατί στην περίοδο 2013 -2017 μεσολάβησε η άνοδος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Ιανουάριος 2015) και, αργότερα, η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Έτσι μπορεί, πλέον, να τεθεί σε ισχύ η διάταξη του 2013 με δύο χρόνια καθυστέρηση, καθώς αντί για το 2017, θα ισχύσει το 2019.
Επί της διαδικασίας
Πιο αναλυτικά, η σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει πως:
1) Η Επιτροπή Συντονισμού της κοινωνικής διαβούλευσης για το νέο κατώτατο μισθό θα αποστείλει επιστολή πρόσκλησης εντός του τελευταίου 10μέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018 –που σημαίνει- έως την ερχόμενη Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.
Η εν λόγω αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., ένα εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπο του Υπουργού Εργασίας. Η επιστολή πρόσκλησης για διαβούλευσης θα πρέπει να σταλεί στους ακόλουθους εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς και συγκεκριμένα:
-Στην Τράπεζα της Ελλάδος
-Στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία
-Στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)
-Στο Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε.)
-Στο Ινστιτούτο ΙΜΕ-Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε
-Στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
-Στο Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ)
-Στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)
-Στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)
-Στο Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ.ΕΜ.Υ. – ΕΣΕΕ)
Αντικείμενο της πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού είναι η σύνταξη μίας έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Η ίδια έκθεση θα περιλαμβάνει εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.
2) Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής αυτής πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου του 2018.
Η Επιτροπή Συντονισμού θα πρέπει να διαβιβάσει ένα υπόμνημα και την τεκμηρίωση κάθε διαβουλευομένου προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου του 2018.
3) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων θα γίνει στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων. Δύο από αυτούς πρέπει να ορισθούν από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το ΚΕΠΕ θα συντάξει ένα Σχέδιο Πορίσματος το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου του 2018.
4) Το δε Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.
5) Έπειτα η Υπουργός Εργασίας, λαμβάνοντας υπ’ όψη το Σχέδιο Πορίσματος πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, του νέου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.
Η εισήγηση αυτή πρέπει να γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου του 2019.
6) Τέλος η Υπ. Εργασίας, στη βάση της συμφωνίας του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης, θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού.
capital.gr