Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σε εκδήλωση με θέμα: «Νέες ιδέες-Καινοτόμες Τεχνολογίες-Νέα Ανάπτυξη»
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Χατζηδάκη:
«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ της Φινλανδίας, κ. Katainen,Κυρίες και κύριοι.Καλώς ήρθατε στην σημαντική αυτή εκδήλωση με τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο: «Νέες ιδέες, Καινοτόμες τεχνολογίες, και Νέα ανάπτυξη».Οι νέες ιδέες χρειάζονται νέους ανθρώπους.
Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους όπως εσάς. Ανθρώπους που ξέρουν να πιάνουν το μέλλον στα χέρια τους.Επιτρέψτε μου, καταρχάς, να ευχαριστήσω τον διακεκριμένο καλεσμένο μας, τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας κύριο Jyrki Katainen.Η Φινλανδία είναι μια από τις πιο φιλικές στην επιχειρηματικότητα χώρες παγκοσμίως και κυρίως, μια χώρα όπου η καινοτομία ανθεί.Είναι λοιπόν χαρά μας να έχουμε τον Πρωθυπουργό αυτής της χώρας εδώ, για να μιλήσει για τις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη.
Μέσα από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μπορούμε να κερδίσουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειαζόμαστε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.Η Φινλανδία μας έδειξε το δρόμο σε σχέση με τις καινοτόμες τεχνολογίες.Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει λοιπόν να δράσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
• Πρώτον, να επενδύσουμε σε νέες μορφές καινοτομίας. Τα “business angels” και οι επενδύσεις Venture Capital στην ΕΕ των 27 ανέρχονται ετησίως σε 7 δολάρια κατά κεφαλήν, όταν στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και στη Silicon Valley ανέρχονται σε 72 δολάρια, 142 δολάρια και σε 1800 δολάρια αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.
• Δεύτερον, να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική για μια ανοικτή ενιαία αγορά. Αυτό δεν σημαίνει μόνο να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν πράξη καλές ιδέες, αλλά να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα σκέπτονται καινοτόμα: Ξεκινώντας πολύ νωρίτερα, με περισσότερη επιχειρηματική εκπαίδευση στα σχολεία, περισσότερη κατάρτιση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τους μελλοντικούς επαγγελματίες, περισσότερη προώθηση της υψηλής τεχνολογίας, σαν επιλογή σταδιοδρομίας.
• Τρίτον, να επωφεληθούμε των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στις ποικίλες περιοχές και στις μικρότερες οικονομίες της Ευρώπης.Ο ρόλος των startups σε αυτήν την περίοδο είναι κομβικής σημασίας. Η εποχή που στηριζόμασταν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις ή το κράτος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας έχει πλέον παρέλθει.
Τα startups είναι επιχειρησιακές μονάδες που συνενώνουν ομάδες ανθρώπων. Δημιουργούν περιφερειακούς και τοπικούς κόμβους αριστείας. Η δική μας δουλειά, είναι να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη. Να τους δώσουμε το χώρο να αναπτυχθούν.Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, επιχειρεί να αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, διευκολύνοντας τις νέες ιδέες.Αναγνωρίζοντας ότι οι επιχειρηματίες -και ειδικότερα τα startups- αντιμετωπίζουν εμπόδια, η Ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά από πρωτοβουλίες:Απλουστεύσαμε διοικητικές διαδικασίες και κανονισμούς, ιδίως σε ότι αφορά στην εκκίνηση μιας επιχείρησης.Δημιουργήσαμε νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε κεφάλαια σποράς (seed capital) για τους νέους επιχειρηματίες.Δημιουργήσαμε το «Συμβούλιο Καινοτομίας» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής για την καινοτομία και τον συντονισμό της εφαρμογής της.Η ελληνική Προεδρία είναι αποφασισμένη να προωθήσει το διάλογο σχετικά με την ψηφιακή ατζέντα όπως συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο. Επιπλέον, για το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, στόχος μας είναι να προωθήσουμε συγκεκριμένες λύσεις για:– Τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ιδίως για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις– Την τόνωση των επενδύσεων στην καινοτομία, σε συνδυασμό με την ψηφιακή ατζέντα– Την επένδυση στην οικονομία της γνώσης και των νέων δεξιοτήτων. Κυρίες και κύριοι,Η Ελλάδα βγαίνει από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
Η καινοτομία και επιχειρηματικότητα μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες- κλειδιά για την επιστροφή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.Για να προχωρήσουμε μπροστά, θα πρέπει να επενδύσουμε στο τρίγωνο της γνώσης: υψηλή εκπαίδευση, έρευνα και επιχειρείν.Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει από τη Φινλανδία και οι δύο χώρες μας μπορούν να επωφεληθούν από μια μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς αυτούς.Προς όφελος της απασχόλησης, των νέων γενεών και της Ευρώπης.
Με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να καλωσορίσω στο βήμα τον κ. Katainen.