Ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρηματιών ο Πλ. Μαρλαφέκας-Συμμετέχουν Επιχειρηματίες από 45 χώρες
Καλεσμένος στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρηματιών των Ευρωεπιμελητηρίων, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, είναι ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και ιδιοκτήτης της Λουξ. Μάλιστα ήταν ο πρώτος ομιλητής στην πρώτη ενότητα με τίτλο “Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων”.
Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων – ΕΚΕ διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τα Ευρωεπιμελητήρια και συγκεντρώνει περισσότερους από 800 επιχειρηματίες, από 45 Ευρωπαϊκές χώρες και από όλους τους τομείς επιχειρήσεων, στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με σκοπό να λειτουργήσουν ως Ευρωβουλευτές για μία ημέρα και να συζητήσουν και να ψηφίσουν επί των κρίσιμων ζητημάτων πολιτικής, που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Ευρώπης.
Το ΕΚΕ αντιμετωπίζεται από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης ως η μεγαλύτερη εκδήλωση οικονομικής δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η φετινή εκδήλωση θα είναι εστιασμένη στις δεξιότητες, στο εμπόριο, και στο μέλλον της Ευρώπης και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν ξεκάθαρα στους δημιουργούς στρατηγικών πολιτικής τις προσδοκίες τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για πρώτη φορά δεν συμμετείχαν Επιχειρηματίες από την Βρετανία, λόγω Brexit.
Η ομιλία του Πλάτωνα Μαρλαφέκα
Κύριοι Πρόεδροι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας.
Το όνομα μου είναι Πλάτωνας Μαρλαφεκας και είμαι ιδιοκτήτης των εταιρίας “λουξ” της μεγαλύτερης Ελληνικής εταιρίας αναψυκτικών στην Ελλάδα.
Εκατόν ογδόντα χιλιάδες απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες, τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι και το 76 % των εφήβων εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.
Ενώ στις μεταπολεμικές δεκαετίες είχαμε μαζική μετανάστευση από την Ελλάδα, η σημερινή κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, επειδή πρόκειται για μια πραγματική ποιοτική αποστράγγιση.
Είναι νέοι και οι πιο εκπαιδευμένοι άνθρωποι με νέες δεξιότητες που χρειάζονται για την 4η τεχνολογική επανάσταση και εγκαταλείπουν την Ελλάδα προς όφελος άλλων χωρών (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο , Γερμανοί) που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή τους.
Η «διαρροή εγκεφάλων» έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ποια μέτρα στοχεύει να πάρει η ΕΕ για να ανατρέψει την τάση αυτή στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες που παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο;