
Πορεία εξαγωγών ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία κατά το επτάμηνο 2016
Πορεία εξαγωγών ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία κατά το επτάμηνο 2016
Σημαντική αύξηση κατά 87% ως προς την αξία σε ευρώ σημείωσαν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, έναντι του αντιστοίχου διαστήματος 2015, ενώ η μεταβολή του 2015 έναντι του 2014 είχε ανέλθει σε 69%.
Με αναγωγή σε ετήσια βάση, προκύπτει ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυτής της κατηγορίας για το σύνολο του 2016 αναμένεται να κυμανθούν σε περίπου 460 χιλ.€, ποσό ακόμη χαμηλό αλλά πάντως τετραπλάσιο της επίδοσής μας το 2014.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά το διάστημα 6/2015-6/2016 υλοποιήθηκε πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία από το EnterpriseGreece με την συνεργασία του Γραφείου μας, το οποίο περιελάμβανε πρόγραμμα διαφημιστικών καταχωρήσεων, γευσιγνωσία προς ειδικούς του χώρου και masterclass σεμινάριο, επίσκεψη δημοσιογράφων στην Ελλάδα, καθώς και η έκδοση στην ιαπωνική γλώσσα φυλλαδίου και βιβλίου για τον ελληνικό αμπελώνα.
Το πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχισθεί έως τον Ιούνιο 2017 και πέραν των ανωτέρω να περιλαμβάνει συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση VinexpoTokyo (15-16/11/2016), και αύξηση των γευσιγνωσιών σε δύο.
Εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα έχει επιδράσει θετικά, καθώς αντιμετωπίζει το κυριώτερο πρόβλημα, αυτό της παντελούς έλλειψης εξοικοίωσης του ιαπωνικού κοινού, ειδικού και καταναλωτικού, με τους ελληνικούς οίνους.
Συντάκτης:
Διονύσης Πρωτοπαπάς
Σύμβουλος Α’ Ο.Ε.Υ.