ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 22,3% περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα, τον Ιούνιο
Αύξηση 22,3% σημείωσαν οι αφίξεις των τουριστών στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, με τις εισπράξεις να αυξάνονται κατά 16%. Ενώ, το α’ εξάμηνο οι αφίξεις των τουριστών και οι εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 19,1% και 18,9% αντίστοιχα σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2017.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος και αναλυτικά έχουν ως εξής:
Τον Ιούνιο 2018 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 210 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 527 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως εκείνου των πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 535 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 2 δισ. ευρώ, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου καυσίμων (λόγω και της αύξησης των τιμών των καυσίμων) και δευτερευόντως του ισοζυγίου χωρίς καύσιμα. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% σε σταθερές τιμές, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 16,1% σε σταθερές τιμές.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 313 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 22,3% τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 16%. Το ισοζύγιο μεταφορών παρουσίασε μικρότερη βελτίωση, αποκλειστικά λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Ωστόσο, μείωση σημείωσαν οι καθαρές εισπράξεις από τις λοιπές υπηρεσίες.
Τέλος, επιδείνωση κατέγραψε το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, ενώ εκείνο των δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε βελτίωση.
Το α’ εξάμηνο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 555 εκατ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (κυρίως) και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, τα ισοζύγια υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσαν βελτίωση.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για καύσιμα, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. Επιδείνωση παρουσίασε- σε μικρότερο βαθμό- και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Όσον αφορά στο ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 13,7% (12,6% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (9,3% και 9,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών εμφανίζεται αυξημένο κατά 415 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2018, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 19,1% και 18,9% αντίστοιχα. Τέλος, στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων σημειώθηκε μείωση και αύξηση αντίστοιχα.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Τον Ιούνιο 2018, το ισοζύγιο κεφαλαίων επιδεινώθηκε σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2018 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων κατέγραψε μείωση κατά 160 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Τον Ιούνιο 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 193 εκατ. ευρώ, κατά 653 εκατ. ευρώ μικρότερο από το αντίστοιχο του Ιουνίου του 2017. Την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 3,6 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 716 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2017.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Ιούνιο 2018, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 308 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 396 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 815 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 3,1 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 2,9 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και δευτερευόντως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων.
Την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 229 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,6 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 4,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και δευτερευόντως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 14,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση (κατά 5,4 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους. Στο τέλος του Ιουνίου τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ, έναντι 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2017.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)