Στην τελική ευθεία η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras Innovation Quest 2016 (Patras IQ 2016), διοργανώνεται από 15 έως 17 Απριλίου 2016, για τρίτη φορά στην Πάτρα, στο αθλητικό κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος».
Η έκθεση, που στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα, έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας.
Συμμετέχοντες στην 3η Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ είναι όλα τα ερευνητικά κέντρα και οι σύνδεσμοι του δυτικού άξονα όπως το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ-ΙΕΧΜΗ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ Διόφαντος), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΒΠ&ΔΕ).
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπουλου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κος Καρδάσης, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας κος Τριανταφύλλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο Προεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνας Μαρλαφέκας έδωσαν συνέντευξη τύπου για τη διοργάνωση.
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, η Έκθεση αποκτά από φέτος πανελλήνιο χαρακτήρα καθώς συμμετέχουν επτά πανεπιστήμια και συνολικά 90 εκθέτες από όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά μάλιστα, όπως σημείωσε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος των εκπροσώπων των φορέων του PatrasIQ Δημοσθένης Πολύζος, συμμετέχουν στην έκθεση και καινοτόμες μικρομεςαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να συνεργαστούν με τα ερευνητικά κέντρα της χώρας ώστε να καινοτομούν συνεχώς και να παραμένουν ανταγωνιστικές στον διεθνή στίβο.
Στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη του θεσμού καινοτομίας, ώστε να λάβει πανελλήνιο και ευρωπαϊκό χαρακτήρα στάθηκαν όλοι οι ομιλητές.
Η αν. Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως γνώρισε την Πάτρα ως παιδί ως εξωστρεφή πόλη και πως έτσι θέλει να ξαναγίνει. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι φέτος ο προϋπολογισμός της Έκθεσης είναι 105 χιλιάδες ευρώ από 50 χιλιάδες που ήταν πέρσι .Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου προκειμένου να γίνει Ευρωπαϊκή Έκθεση. Μάλιστα, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί για την πρωτοβουλία καθώς είναι μία από τις τέσσερις δεσμεύσεις του για τη Πάτρα και δεν απέκλεισε να παραστεί στα εγκαίνια που θα γίνουν την Παρασκευή 15 Απριλίου στο κλειστό γυμναστήριο «Δ. Τόφαλος».
Αναφερόμενη στην κοινή προσπάθεια των φορέων για την ανάπτυξη της έκθεσης, η κυρία Αναγνωστοπούλου προχώρησε και σε μια πολιτική αναφορά, λέγοντας πως δεν χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η οικουμενική «χτίζεται από τα κάτω» και έφερε ως παράδειγμα το επίτευγμα του PatrasIQ.
Από την πλευρά της η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, υπογράμμισε πως στόχος της έκθεσης είναι να προβληθεί με σοβαρό και ακαδημαϊκό τρόπο η καινοτομία που παράγεται στα πανεπιστήμια και να αυτά με τη σειρά τους να λάβουν αντίστοιχα οφέλη από τις επιχειρήσεις.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπογράμμισε πως «δουλεύουμε από κοινού και χτίζουμε τις μεγάλες αναπτυξιακές αλλαγές» και ευχαρίστησε την αναπληρώτρια υπουργό η οποία «διακριτικά μεν, αλλά ουσιαστικά τράβηξε μια τοπική πρωτοβουλία και την έκανε εθνική».
Ο πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης, το οποίο φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση, τόνισε ότι η πρωτοβουλία συνιστά τον τρόπο εξόδου από την κρίς, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου, το οποίο και αυτό συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση, υπογράμμισε πως μέσω του PatrasIQ, αναδεικνύονται οι τοπικές οικονομίες.
Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, σημείωσε πως εξ’ αρχής ο στόχος ήταν η έκθεση να γίνει εθνικό γεγονός, κάτι το οποίο δρομολογείται από φέτος και πως την 5η χρονιά ο στόχος είναι να λάβει διεθνή χαρακτήρα.