Στις 26 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό Συνέδριο Interreg TeleICCE project, με θέμα τις Ψηφιακές Τεχνολογίες που ενισχύουν την κατάρτιση, την εύρεση εργασίας και την στελέχωση επιχειρήσεων.
Στις 26 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό Συνέδριο Interreg TeleICCE project, με θέμα τις Ψηφιακές Τεχνολογίες που ενισχύουν την κατάρτιση, την εύρεση εργασίας και την στελέχωση επιχειρήσεων.
Το συνέδριο αποτέλεσε τη τελική εκδήλωση του έργου, που διήρκησε 2,5 χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα InterregV–A Ελλάδας – Ιταλίας.
Διοργανωτής του Συνεδρίου ήταν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως επικεφαλής του έργου, ενώ συμμετέχοντες ήταν και οι υπόλοιποι εταίροι του έργου και συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Αχαΐας, Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων, τοΙνστιτούτο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων – IFOA Bari, η Εθνική Συνομοσπονδία Βιοτεχνιών και Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Ιταλίας – CΝΑ Brinidisi, καθώς και η επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας ως διασυνδεδεμένος εταίρος.
Αντικείμενο του συνεδρίου αποτέλεσε η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών την Τηλεργασία και την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ΜμΕ.
Προσκεκλημένοι Ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Γεν. Δ/ντης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, ενώ από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συμμετείχε και ο κ Αθανάσιος Ράπτης.
Οι παρουσιάσεις των προσκεκλημένων Ομιλητών είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αφορούσαν την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για την ανάπτυξη της οικονομίας, την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού.
Από τη πλευρά της Διαχειριστικής Αρχής πήραν μέρος ο Συντονιστής της Κοινής Γραμματείας Interreg Ελλάδας-Ιταλίας κ. Gianfranco Gadaleta και η κ. Κατερίνα Καποτά, Project Officer του έργου.
Από τη πλευρά των εταίρων συμμετείχαν, εκ μέρους του Ε.Α.Π. ο Επίκουρος καθ. κ. Θεοφάνης Ορφανουδάκης και ο κ. Νίκος Αχιλλεόπουλος υπεύθυνος του έργου TeleICCE, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας ο κ. Παναγιώτης Βαφείδης, από την πλευρά του Ιόνιου Πανεπιστημίου η κα. Ελένη Χριστοπούλου, από το IFOA Bari η κα Ilaria Gasparro και εκ μέρους του CΝΑ Brinidisi ο κος Salvatore Modeo.
Από τους εκπροσώπους των εταίρων παρουσιάστηκαν τα κυριότερα αποτελέσματα του έργου και συγκεκριμένα :
· τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα σε σχέση την ενσωμάτωση δωρεάν ψηφιακών εργαλείων από ΜμΕ και Επαγγελματίες των συμμετεχουσών περιοχών Αχαΐα, Ιόνιο, Bari, Brindisi,
· τις εκπαιδευτικές μεθοδολογίες στελεχών ΜμΕ και Επαγγελματιών σε σχέση με τα ψηφιακά εργαλεία εύρεσης εξειδικευμένων στελεχών και κατάρτισης
· την ανάπτυξη τριών (3) Multipurpose Centers (Πάτρα, Μπάρι, Κέρκυρα) για την μεταφορά τεχνογνωσίας, τη συνεργασία αλλά και την διαρκή υλοποίηση ανάλογων δράσεων στο μέλλον.
· τις πρακτικές ενσωμάτωσης των ψηφιακών εργαλείων MOOC και FreelancingPlatforms στις διαδικασίες παραγωγής των ΜμΕ και την κατάρτιση του προσωπικού τους.
Το ψηφιακό συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του έργου TeleICCE στο Facebookhttps://www.facebook.com/teleicce και είναι διαθέσιμο στο YouTubehttps://youtu.be/lI-nSp2C8OI .