Τα πέντε προγράμματα εξοικονόμησης που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση
Συνολικά πέντε προγράμματα – παρεμβάσεις με στόχο την επιδότηση ή την παροχή κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνονται στο πακέτο που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μέρος του συνολικού σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και κατ´ επέκταση των ενεργειακών δαπανών για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα. Ποια είναι αυτά τα προγράμματα που αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα;
Πρώτον, το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με 350 χιλιάδες ωφελούμενους. Αφορά στην αντικατάσταση κλιματιστικών ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών. Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Ιουνίου και εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει ένα μέσο νοικοκυριό να εξοικονομήσει περί τις 1000 κιλοβατώρες ετησίως περίπου 25% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης, με μείωση από 150 έως 300 ευρώ ετησίως
Δεύτερον το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του δημοσίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 470 θα προέλθουν από την ΕΤΕΠ και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά αναμένεται μέσω του προγράμματος να κινητοποιηθούν κεφάλαια άνω των 900 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθεί σημαντική δραστηριότητα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Εκτιμάται ότι θα ανακαινιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500 κτίρια του Δημοσίου.
Τρίτον το πρόγραμμα “εξοικονομώ για επιχειρήσεις” ύψους 450 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 950 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες. Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τουριστικό κλάδο.
Τέταρτον, το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στη στέγη”, πρόγραμμα το οποίο ήδη τρέχει και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αφορά σε οικιακά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο με μέγιστη διάρκεια της σύμβασης τα 20 έτη και με μέγιστη ισχύ τα 6KWp (3KWp για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά). Το ποσό της αμοιβής για την παραγόμενη ενέργεια είναι στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πέμπτον, το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις” και το πρόγραμμα “ενεργειακός συμψηφισμός” (net metering). Για την μείωση του ενεργειακού κόστους προωθείται η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Για το σκοπό αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιήσει μελέτη για να βρεθεί και να δεσμευτεί στο δίκτυο χώρος που θα επιμεριστεί σε 4 κατηγορίες: ανεξάρτητους παραγωγούς, μεταποίηση και βιομηχανία, νοικοκυριά και αγρότες. Τέλος θα τρέξει πρόγραμμα επιδότησης με 40% για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες ή σε άλλους χώρους.
capital