
Τα 20 μέτρα για την «αποσωλήνωση» της ελληνικής οικονομίας
Το σχέδιο «αποσωλήνωσης» της οικονομίας που θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Απρίλιο στηρίζεται σε τουλάχιστον 20 μέτρα και παρεμβάσεις:
1-Ενίσχυση με «ζεστό χρήμα» από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επαναλειτουργία τους. Με κριτήριο το ύψος του τζίρου που πραγματοποιούν σε έναν μήνα κανονικής λειτουργίας, θα υπολογιστεί μια ένεση ρευστότητας ώστε να καταστεί εφικτό να χρηματοδοτηθεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Τα χρήματα θα δοθούν άμεσα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανεβάσουν ρολά όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
2-Μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο, ενδεχομένως και τον Μάιο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή. Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του αρχικού ενοικίου ενώ οι ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα για το 60% του μισθώματος που δεν θα εισπράξουν.
3-Καταβολή της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα στους εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων που θα είναι τον Απρίλιο σε αναστολή με κάλυψη από το Δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών. Τον επόμενο μήνα το Δημόσιο θα καταβάλει αναλογία του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους που έχουν μείνει σε αναστολή εργασίας από την 1/1/2021.
4-Επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος Απριλίου.
5-Παράταση των επιδομάτων ανεργίας.
6-Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Απριλίου ρυθμίσεων οφειλών στην Εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης.
7-Πάγωμα πληρωμής των επιταγών που λήγουν τον Απρίλιο για κλειστές επιχειρήσεις.
8-Εβδομος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ενισχύσει με ζεστό χρήμα από 1.000 – 100.000 ευρώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Το 50% των ποσών που θα καταβληθούν στους δικαιούχους εντός του Απριλίου θα είναι «δώρο». Σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού.
9-Διευκολύνσεις για προσλήψεις εργαζομένων στον τουρισμό με βασικό άξονα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών και την ενίσχυση της ρευστότητας με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα και τα εγγυοδοτικά ταμεία.
10-Επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων. Το μέτρο σχεδιάζεται να κάνει πρεμιέρα τον Μάιο και αφορά επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου το 2020, οι δαπάνες των οποίων δεν καλύφθηκαν πλήρως από τα μέτρα ενίσχυσης.
11-Επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Για οκτώ μήνες, αρχής γενομένης από τη δόση Απριλίου, το Δημόσιο θα πληρώνει ακόμα και το 90% της δόσης επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Διαβατήριο για το πρόγραμμα συνιστά η πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% το 2020 σε σχέση με το 2019 και υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια.
12-Διορθωτικές παρεμβάσεις στις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με άδικο φόρο τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία.
13-Στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν το 2020 να εμφανίσουν κέρδη βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούλιο.
14-«Πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα. Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τρέξουν φέτος.
15-Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών (έως 30 Σεπτεμβρίου 2021) και στο τουριστικό πακέτο (έως 31 Δεκεμβρίου 2021).
16-«Πάγωμα» και το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.
17-Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες το 2022 και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλιση.
18-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022 με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.
19-Μείωση του εταιρικού συντελεστή φορολογίας στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμερα το 2023.
20-Σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος από το 2023.
in