Τις καλύτερες των εντυπώσεων άφησαν οι Οίνοι της Αχαΐας Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στις διεθνείς αγορές, θέτοντας τις βάσεις να μπουν στην παγκόσμια ελίτ του καλού κρασιού.
Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος προβολής και προώθησης των ΠΟΠ οίνων της Αχαΐας, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Αχαΐας σε συνεργασία με τους ντόπιους οινοπαραγωγούς και μέσω αυτού, τα κρασιά της Αχαΐας προβλήθηκαν στους ειδικούς τους χώρου, οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά τη διεθνή αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, φιλοξενήθηκαν το καλοκαίρι στην Αχαΐα μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των επαγγελματιών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης στο χώρο του κρασιού, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελβετία και την Κίνα, οι οποίες είναι και οι χώρες – στόχοι του προγράμματος.
Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν σε οινοποιία και αμπελώνες της περιοχής, ενώ η παρουσία των κρασιών της Αχαΐας έγινε από τον μοναδικό στην Ελλάδα Master Wine Chef Κωνσταντίνο Λαζαράκη, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στην προώθηση των αχαϊκών κρασιών σε όλο το πρόγραμμα.
Μάλιστα, οι προσκεκλημένοι έφυγαν με θετικές εντυπώσεις, τόσο για την ιδιαίτερη ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των ΠΟΠ οίνων της Αχαΐας, όσο και από τη φιλοξενία.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, οι ΠΟΠ αχαϊκοί οίνοι παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις σε Κίνα, Χονγκ – Κόνγκ, Τορόντο και Νέα Υόρκη, όπου έγιναν σεμινάρια και βραδιές γευσιγνωσίας, ενώ κυκλοφόρησαν πολύγλωσσα έντυπα, υπήρξαν καταχωρήσεις στο διεθνή εξειδικευμένο Τύπο και λειτούργησε ιστοσελίδα (www.achaiawines.com).
Το πρόγραμμα διήρκησε από την 1η Μαίου μέχρι τον Αύγουστο και παρά το δυσμενές περιβάλλον (τραπεζική αργία, επιβολή ελέγχου κεφαλαίων κτλ), κατάφερε να πετύχει τους στόχους του.
Το γεγονός αυτό, υπογραμμίστηκε και από τους συμμετέχοντες οινοπαραγωγούς, οι οποίοι μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και ζήτησαν τη συνέχιση της προσπάθειας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, τόνισε την αναγκαιότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού της προβολής των ΠΟΠ οίνων της Αχαΐας και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους οινοπαραγωγούς σε στενή συνεργασία.
Μάλιστα, προανήγγειλε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2016.