Τουρισμός: Οι 5 στρατηγικοί στόχοι για το 2020
Αυξάνονται οι δαπάνες του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού από €24 εκατ. το 2019 σε €33 εκατ. το νέο έτος
Επιπλέον κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού, νέες αεροπορικές συνδέσεις και πέντε στρατηγικοί στόχοι προβλέπουν τα πλάνα για τον ελληνικό τουρισμό το 2020.
«Ο νέος προϋπολογισμός στηρίζει και θέτει τις βάσεις και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το νέο τουριστικό μοντέλο της χώρας», ανέφερε από το βήμα της Βουλής χθές ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.«Στηρίζει, αφού αυξάνει τις δαπάνες του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού από 24 εκατ. ευρώ το 2019 σε 33 εκατ. ευρώ το 2020, με μία αύξηση της τάξεως του 38%».
Συνολικά, τακτικός προϋπολογισμός (37 εκατ. ευρώ) και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (33 εκατ. ευρώ) στο Υπουργείο Τουρισμού, ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ για το 2020 και θα καλύψουν μια σειρά κρίσιμων δραστηριοτήτων για το τουριστικό μας προϊόν, την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Από το βήμα της Βουλής ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στις νέες συμφωνίες για την εγκαινίαση νέων αεροπορικών γραμμών για το 2020 και συγκεκριμένα τη σύνδεση Σανγκάη – Αθήνα και Μπαχρέιν – Μύκονος, ενώ μόλις χθες, όπως ανακοίνωσε από το Βήμα της Βουλής ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη γραμμή Ντόχα-Σαντορίνη και δρομολογούνται οι εξελίξεις και για άλλες γραμμές.
«Για τη νέα χρονιά βάζουμε πέντε στρατηγικούς στόχους», είπε ο υπουργός. Για την προώθηση του Βιώσιμου Τουρισμού, «θα ανακοινώσουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα, όμως, μπορώ να πω από τώρα πως το Υπουργείο Τουρισμού θα γίνει “plastic free” ώστε να δώσει το σύνθημα των αναγκαίων προσαρμογών για το περιβάλλον». Ποιοτική εκπαίδευση με ριζικές αλλαγές στο τοπίο της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και προσβάσιμος τουρισμός μεπροώθηση των καταλυμάτων που είναι φιλικά προς τα άτομα με αναπηρία αποτελούν δύο ακόμη στόχους.
Τέταρτος στόχος είναι οι νέες επενδύσεις «όπως αυτές που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΣΕ, ύψους 1 δισ. ευρώ (σ.σ. δύο έργα στην Κρήτη από τους ομίλους Λεπτού και Μεταξά κι ένα ακόμη στην οδό Πειραιώς από τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ), που δημιουργούν σχεδόν 2.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό προς όφελος όλης της κοινωνίας». Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί και στα νέα ψηφιακά εργαλεία με προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων. «Βρέθηκα στη Βοστώνη, στην καρδιά της καινοτομίας στις ΗΠΑ και προωθώ τη σύνδεση του εκκολαπτηρίου του ΞΕΕ, του capsuleT, με τις πρωτοβουλίες οργανισμών της Βοστώνης για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στις καινοτόμες επιχειρήσεις του τουρισμού».
Σημειωτέον ότι μόλις χθες άνοιξε η περίοδος αιτήσεων για την ένταξη tech startups στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Επιτάχυνσης (Μάρτιος – Μάιος 2020) του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, του πρώτου ελληνικού επιταχυντή αποκλειστικά για startups που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον οποίο δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος του CapsuleT ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες με την μοναδική τελετή απονομής βραβείων στις νικήτριες ομάδες του 1ου κύκλου, ενώ τώρα, η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2020. Όσες startup ομάδες παρέχουν τεχνολογικές λύσεις με εφαρμογή στον τουρισμό και ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους εντός του προαναφερθέντος διαστήματος.