Τράπεζες: Τον Μάιο τα πρώτα δάνεια με εγγύηση δημοσίου στις επιχειρήσεις
Ως μάνα εξ ουρανού αναμένουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η παροχή δανείων με την εγγύηση του ελληνική δημοσίου, καθώς εκτιμούν ότι θα αποτελέσει ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας τονίζει στο News247.gr ότι «η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός είναι άμεσος στόχος για το πιστωτικό σύστημα» και προσθέτει ότι «έχω την βεβαιότητα ότι οι χορηγήσεις των δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο».
Για την προσπάθεια αυτή θα ενεργοποιηθούν πόροι που είναι διαθέσιμοι από κοινοτικά προγράμματα και μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζες θα παρασχεθούν στις τράπεζες εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ προκειμένου οι τελευταίες να χορηγήσουν στην πραγματική οικονομία πιστώσεις της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.
Αν και το πλαίσιο είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκές αποφάσεις είναι ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να διαμορφώσουν δύο διαφορετικά χαρτοφυλάκια δανείων.
Το πρώτο θα αφορά τις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσες δηλαδή απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και το δεύτερο θα προορίζεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Όπως είναι γνωστό, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα καλύπτει το 80% της αξίας κάθε δανείου, ενώ οι τράπεζες θα καλύψουν το υπόλοιπο 20%, γεγονός που θα καταστήσει τα συγκεκριμένα δάνεια ιδιαίτερα ελκυστικά για τους δικαιούχους τους και κυρίως με χαμηλά επιτόκια. Έχει γίνει επίσης από την πρώτη στιγμή σαφές ότι οι συγκεκριμένες χορηγήσεις θα αφορούν μόνο νέες χρηματοδοτήσεις και δεν θα προσφέρονται για την αναχρηματοδότηση παλαιών υποχρεώσεων προς το πιστωτικό σύστημα. Το ύψος των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης ήτο 25%του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας κατά το τρέχον έτος. Το χρονικό περιθώριο για την αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων θα είναι επτά χρόνια.
Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι το Δημόσιο θα καλύψει με εγγυήσεις έως και το 80% του ποσού για κάθε δάνειο χωριστά μόνο στην περίπτωση που το δανειακό χαρτοφυλάκιο παρουσιάσει συνολικές επισφάλειες για το 50% των δανείων που περιλαμβάνει. Αν δηλαδή οποιοδήποτε δάνειο πάνω από το 50% του χαρτοφυλακίου κοκκινήσει, το Δημόσιο δεν θα πληρώνει τις εγγυήσεις στις τράπεζες.
Eurogroup: Επιπλέον ρευστότητα έως και 8 δισ. στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή από την συμφωνία των 540 δισ. ευρώ που επετεύχθη στοEurogroup της περασμένης Πέμπτης, η Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί με επιπλέον φθηνή χρηματοδότηση της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί έρχονται να προστεθούν σε υφιστάμενα κονδύλια της τάξης των 3 δισ. ευρώ από τα διορθωτικά ταμεία, που θα αξιοποιηθούν άμεσα από την κυβέρνηση για κλαδικές ενισχύσεις, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο σωτηρίας στα 10 δισ. ευρώ περίπου.
Αναλυτικότερα και με βάση την πρόσφατη συμφωνία, από τον ESM, ο οποίος θα μπορεί να παράσχει χρηματοδότηση έως και το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλος, ήτοι συνολικά 240 δισ. ευρώ, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πάντως περίπου 4 δισ. ευρώ. Από τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η χώρα μπορεί να αντλήσει τουλάχιστον 1-2 δισ. ευρώ, ενώ και από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 100 δισ. ευρώ, που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα μπορεί κατ’ ελάχιστον να αξιοποιήσει 1-2 δισ. ευρώ, όντας η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη ζώνη του ευρώ.
news247