ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ ΑΝΚΟΝΑ 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΣΚΑΡΑ 2017
Από τις 7 έως και τις 9 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Πεσκάρα της Ιταλίας το 17o Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Αδριατικής και Ιονίου και παράλληλα το 18ο Φόρουμ των Πόλεων της Αδριατικής και Ιονίου.
To Φόρουμ είναι ένας διακρατικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με σκοπό την σύνδεση των επιμελητηρίων των χωρών που βρέχονται από την Αδριατική και το Ιόνιο: την Ιταλία, την Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Αλβανία και Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκαν τραπέζια εργασίας στους τομείς: Περιβάλλον, Καλλιέργειες, Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Τουρισμός, Ιχθυοκαλλιέργειες, Μεταφορές και ευρωπαικά προγράμματα τα οποία μάλιστα συμβαδίζουν με τους πυλώνες της μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου.
Αποστολή η οποία αποτελείτο από τον Β’ αντιπρόεδρο κο Άρη Τηλιγάδα, τον Γεν. Γραμματέα κο Θεόδωρο Τσούμπελη, τον κο Ιωάννη Πετράτο, Μέλος του Δ.Σ και της Αναπτυξιακής , τον κο Ευστράτιο Βαρδάκη Μέλος του Δ.Σ, την κα Νόρα Νικολοπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Επιμελητηρίου και τον κο Κωνσταντίνο Γιωτόπουλο, project manager της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαΐας συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση του φόρουμ.
Στο τραπέζι των μεταφορών, την προεδρία του οποίου έχει το επιμελητήριο Αχαΐας (προήδρευσε ο κος Τηλιγάδας με συντονίστρια την κα Νικολοπούλου) συζητήθηκαν θέματα, τα οποία σχετίζονται με την κίνηση των επιβατών στα λιμάνια της Αδριατικής και του Ιονίου και τις διακρατικές συνδέσεις. Μεταξύ του 2011 και του 2016 υπάρχει μία δραματική μείωση της τάξης του – 21% στην επιβατική κίνηση ενώ το έτος 2016 παρουσιάστηκε μία μικρή άνοδος. Είναι χαρακτηριστική η μείωση της τάξης του 1 εκ. επιβατών ανά λιμάνι στην κίνηση επιβατών στα λιμάνια της Βενετίας, του Μπάρι και της Ανκόνα.
Παρουσιαστήκαν στοιχεία σχετικά με την κρουαζιέρα η οποία έχει καθοδικές τάσεις το έτος 2017. Το 2016 υπήρξαν 5 εκατ επιβάτες σε κρουαζιερόπλοια στην περιοχή Αδριατικής και Ιονίου. Η κίνηση προϊόντων με φορτηγά πλοία είναι σε ανοδική πορεία. Η μεταφορά φορτίων αυξήθηκε το 2016 περίπου 3.1% με συνολικά 200 εκατ τόνους προϊόντα.
Στα πλαίσια του τραπεζιού των μεταφορών συζητήθηκαν τα παραδείγματα των πόλεων της Ανκόνα και της Πάτρας οι οποίες προσπαθούν να προκαλέσουν τους επιβάτες των πλοίων που διέρχονται από τους 2 λιμένες να παραμείνουν και ως τουρίστες στις εν λόγω πόλεις. Εν συντομία συζητήθηκε και η πρωτοβουλία culture and shopping του επιμελητηρίου Αχαΐας το οποίο προσπαθεί με τη δημιουργία χαρτών που διανέμονται στα ξενοδοχεία της Αχαΐας και της Ηλείας και σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες να πραγματοποιούνται κάποιες επισκέψεις στην Πάτρα που θα φέρουν κόσμο και μέσα στην πόλη και θα προκαλέσουν την αγοραστική κίνηση.
Επίσης στα πλαίσια των εργασιών των μεταφορών υπήρξε μία πρόταση για τη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας μεταξύ των περιοχών που καλύπτει το φόρουμ από εκπρόσωπο του πανεπιστημίου Πατρών.
Η αποστολή του επιμελητηρίου παρακολούθησε επίσης τις εργασίες του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της μπλε ανάπτυξης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η πληροφόρηση από το τραπέζι του τουρισμού, το οποίο παρακολούθησε ο κος Τσούμπελης και ο Βαρδάκης είναι ότι το 2018 ανακηρύσσεται από την ΕΕ επίσημα ως έτος των δρόμων του μεταξιού. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο έχει σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού από την Ασία ο οποίος έχει πολύ μεγάλες προοπτικές και είναι μέσα στα θέματα με τα οποία το επιμελητήριο Αχαίας έχει ασχοληθεί και ως προς το κομμάτι του τουρισμού αλλά βασικά από την άποψη των μεταφορών με πρόταση που είχε διατυπώσει το 2016 στο φόρουμ και η οποία εμπεριέχει την διασύνδεση από την Ασία μέσω παραλίων Τουρκίας (Σμύρνη) και στη συνέχεια μέσω Λαυρίου και Πάτρας προς την ΕΕ.
Εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Αχαΐας στο τραπέζι του περιβάλλοντος ήταν ο κος Πετράτος, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, ο οποίος έκανε παρέμβαση σχετικά με την αναγκαιότητα για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος με τη βοήθεια της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας καθώς και των υδάτινων πόρων. Ο κος Πετράτος τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός και επακόλουθο είναι οι συνεργασίες του Ιδιωτικού με το Δημόσιο φορέα. Η έξυπνη επαναχρησιμοποίηση των υδάτων και η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορέσουν να βοηθήσουν σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ένα ακόμα θέμα το οποίο συζητήθηκε και το οποίο αφορούσε ως επί το πλείστον χώρες όπως η Κροατία και η Βοσνία είναι η αντικατάσταση κάποιων παραγωγών όπως ο καπνός με άλλα προιόντα και αναφέρθηκε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου ο καπνός αντικαθίσταται με τοφυτό στέβια.
Στο τραπέζι της μπλε ανάπτυξης , το οποίο παρακολούθησε ο κος Γιωτόπουλος θέματα ναυτιλιακού τουρισμού, η προοπτική ανακατασκευής παλιών πλοιαρίων και η μετατροπή τους σε σκάφη αναψυχής καθώς επίσης και κάποιες σκέψεις για προγράμματα στον κλάδο.
Το 17ο φόρουμ συγκέντρωσε πολύ σημαντικούς φορείς και παράγοντες από τις χώρες που το απαρτίζουν τόσο σε επίπεδο εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης και πρόκειται σύντομα να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα όλων των τραπεζιών εργασίας τα οποία αποτελούν βάση για συνεργασίες και προγράμματα.