Αλλάζουν όλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -Ερχονται νέοι κανόνες μετά την έκρηξη του 2022
Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο κανονιστικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί συγκερασμός του οφέλους για τους μικροϊδιοκτήτες και της ανάγκης ανακούφισης των “υπερφορτωμένων” τουριστικών περιοχών αλλά και άμβλυνσης του προβλήματος στέγης που έχει ανακύψει σε ουκ ολίγες πόλεις.
Το αποτέλεσμα της πολύμηνης διαβούλευσης ήταν άκρως διαφωτιστικό για τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, καθώς επί της ουσίας επιβεβαίωσε την εικόνα που είχαν σχηματίσει από την “εισβολή” των βραχυχρόνιων μισθώσεων ειδικά κατά την προ πανδημίας περίοδο. Όπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα της διαβούλευσης, τα οποία επεξεργάστηκε το BNBnews, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο και αποφέρουν οφέλη στον τουριστικό τομέα (οικοδεσπότες 97,5% και περίπου το 88% των δημόσιων Αρχών), καθώς εξυπηρετούν ανεκπλήρωτες τουριστικές ανάγκες σε αντίθεση με τις παραδοσιακές προσφορές διαμονής. Από την άλλη, το 53% των ερωτηθέντων εντόπισε αρνητικές επιπτώσεις κι αυτές είναι οι αυξανόμενες τιμές ενοικίου και ζητήματα ασφάλειας.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι, επίσης, το ότι αν και οι ερωτηθέντες δεν τάσσονται υπέρ της ύπαρξης αυστηρότερων περιορισμών, όπως τον περιορισμό του αριθμού διανυκτερεύσεων ή του ποσού του παραγόμενου εισοδήματος, το 31,2% υποστηρίζει έναν περιορισμό στον αριθμό των ενοικιαζόμενων δωματίων/κατοικιών ανά οικοδεσπότη, προφανώς καθώς έτσι θα μπει “φρένο” στη βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που εν τέλει αλλοίωσε το χαρακτήρα τους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ανακάμπτουν ραγδαία μετά το σοκ της πανδημίας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2021 κατέγραψαν αύξηση κατά 34% έναντι του 2020, αλλά μείωση κατά 29% έναντι του 2019, καθώς παρά το “θερμό” περσινό καλοκαίρι δεν στάθηκε δυνατό να απορροφηθεί η ζημιά του καλοκαιριού της πανδημίας.
Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι η ανάκαμψη δεν ήταν ομοιόμορφη. Οι παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και οι αλπικοί χειμερινοί προορισμοί, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Από την άλλη, αρκετές περιοχές σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διανυκτερεύσεις επισκεπτών τους το 2019, ενώ πολλές άλλες ήταν κοντά. Οι περιοχές με τις καλύτερες επιδόσεις από το 2019, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 2019, ήταν όλες αγροτικές περιοχές στη Γαλλία. Από τις μεγάλες πόλεις, απώλειες κάτω του 50% έναντι του 2019, πέρυσι είχαν η Πράγα (18,1%), η Βουδαπέστη (27,1%) και η Ρώμη (30,5%).
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η τελευταία έρευνα της AirDNA, όπως την επεξεργάστηκε το BNBnews, έδειξε ότι η χώρα μας σημείωσε αύξηση στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά 32,1% τον Μάιο και αναδείχθηκε 3η χώρα στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.
economistas