Αντίστροφη μέτρηση για διασύνδεση όλης της αγοράς με POS – Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διασύνδεση όλης της αγοράς και συγκεκριμένα όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS, που στόχο έχει την παρακολούθηση των συναλλαγών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Επισημαίνεται ότι στόχος της εν λόγω κίνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής, τα οποία υπάρχουν σήμερα ορθάνοικτα, επιτρέποντας σε επιτήδειους να αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ή να αλλοιώνουν εκ των υστέρων τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδώσει στους πελάτες τους ή ακόμη και να «εξαφανίζουν» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεις που έχουν δώσει στους πελάτες τους.
Το χρονοδιάγραμμα
Ειδικότερα, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ΑΑΔΕ, τον Ιούνιο, 400.000 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν στη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην εν λόγω διασύνδεση και όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί ακόμη 140.000 επιχειρήσεις της εστίασης, των οποίων οι μηχανισμοί χρειάζονται αναβάθμιση με τα POS, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς που αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη και να εκδίδουν σχετικές αναφορές με ποσά, ενώ θα διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Το κόστος για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η διαδικασία
Με το νέο σύστημα (EFTPOS) οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, γεγονός που σημαίνει ότι για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής αλλά το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Ειδικότερα, με το νέο σύστημα η συναλλαγή θα ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής και ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) θα επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ θα στέλνει το σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFTPOS.
Στη συνέχεια το εν λόγω σύστημα θα επιβεβαιώνει στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος και θα τον θέτει σε αναμονή για το αποτέλεσμα, αφού το POS θα έχει συνδεθεί με την τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών και θα λαμβάνει το αποτέλεσμα, δηλαδή εάν θα εγκρίνει ή όχι τη συναλλαγή.
Παράλληλα όμως με την έγκριση, το σύστημα θα στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, ο οποίος και θα επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.
Σε περίπτωση βλάβης
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση προσωρινής βλάβης του ΦΗΜ, ή σε περίπτωση προσωρινής βλάβης της διασύνδεσης EFTPOS-ΦΗΜ «βλάβη υποδομής», ο κάτοχος του ΦΗΜ θα δηλώνει την προσωρινή βλάβη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ «esend». Το EFTPOS επικοινωνεί ηλεκτρονικά με το ΠΣ ΦΗΜ «esend», το οποίο θα του δίνει την εντολή να ενεργοποιήσει τη δυνατότητά πληκτρολόγησης του ποσού πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών.
Η ενεργοποίηση της δυνατότητας πληκτρολόγησης του EFTPOS λόγω βλάβης υποδομής για την εισαγωγή ποσού πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών, έχει μέγιστη διάρκεια 12 ώρες και επιτρέπεται το πολύ για μία φορά κάθε τρεις μήνες. Η απελευθέρωση του πληκτρολογίου του EFTPOS λόγω βλάβης ΦΗΜ για την εισαγωγή ποσού πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών, για όλες τις υπόχρεες επιχειρήσεις, έχει μέγιστη διάρκεια έως 24 ώρες.
Για τις επιχειρήσεις που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, η απελευθέρωση του πληκτρολογίου του EFTPOS έχει μέγιστη διάρκεια 5 ημέρες, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Σε κάθε περίπτωση δεν αναιρείται η υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATΑ.
«Τέλος» στις παραβάσεις
Με το νέο σύστημα διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με POS, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν ότι θα βάλουν «τέλος» στις παραβατικές συμπεριφορές που εντοπίζονται σήμερα και θα περιοριστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, αφού σήμερα ακόμα κι αν οι πληρωμές γίνονται με POS, δεν σημαίνει ότι τα εισπραττόμενα ποσά δηλώνονται και στα φορολογικά βιβλία των επιχειρήσεων.
Η «απάντηση» λοιπόν στην ανωτέρω πρακτική, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι η διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) με τα ΕFTPOS, αφού όταν θα ολοκληρωθεί:
α) Κάθε πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον εκδοθεί προηγουμένως απόδειξη από τον ΦΗΜ.
β) Το ΕFTPOS δεν θα μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές χωρίς προηγουμένως να έχει εκδοθεί απόδειξη από τον ΦΗΜ.
γ) Όλα τα EFTPOS ημεδαπής και αλλοδαπής θα αποστέλλουν τις πληροφορίες της κάθε συναλλαγής και της σχετικής απόδειξης στην ΑΑΔΕ.
δ) Σε κάθε επιχείρηση που έχει υποχρέωση χρήσης EFTPOS ως δικαιούχος πληρωμής και παραβαίνει τις υποχρεώσεις διασύνδεσης των τερματικών αυτών με τη Φορολογική Διοίκηση θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Ταυτόχρονα δε στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη θέσπιση και νέων φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
naftemporiki