Ανταγωνιστικότητα
Η ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής οικονομίας είναι ενδεικτική της παραγωγικότητας, καινοτομίας, ευελιξίας προσαρμογής και ανθεκτικότητας που διακρίνει το οικονομικό και παραγωγικό σύστημα της οικονομίας αυτής.
Πίνακας 28. Κατάταξη της Ελλάδας και της Δυτικής Ελλάδας ως προς την ανταγωνιστικότητα (IMD, 2021 & RCI, 2019).
Η ελληνική οικονομία, από το 2017 κι έπειτα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά στην κατάταξη των 64 περισσότερο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, κατακτώντας το 2021 την 46η θέση. To 2017 η χώρα βρέθηκε στην 57η θέση, συνεπώς έχει καταγράψει έκτοτε άνοδο 11 θέσεων στη σχετική κατάταξη (Πίνακας 28) (IMD, 2021). Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέλαβε το 2019 τη 262η θέση μεταξύ 268 ευρωπαϊκών περιφερειών, στο πλαίσιο του δείκτη regional competitiveness index που εκδίδει η EUROSTAT σε τριετή βάση. Η θέση της Περιφέρειας επιδεινώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις (2016, 2013), υποχωρώντας στη σχετική κατάταξη κατά 12 θέσεις και κατατασόμενη έτσι στις 10 λιγότερο ανταγωνιστικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RCI, 2019).
Παρά τα ανωτέρω ευρήματα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εμφανίζει χαρακτηριστικά τέτοια, τα οποία με κατάλληλο χειρισμό μπορούν να εξελιχθούν σε αλυσίδες παραγωγής προστιθέμενης αξίας και να ωφελήσουν σημαντικά την περιφερειακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν να κάνουν με τον ιδιαίτερα ισχυρό πρωτογενή τομέα παραγωγής, το σημαντικό περιθώριο για επίτευξη συνθηκών διαρκούς και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, το σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, καθώς και η εκμετάλλευση της γεωγραφικής θέσης της Περιφέρειας στη στρατηγική μεταφορών της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2020-23, 2020).