«Γκάζια» για τα νέα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης -Οι 13 στόχοι
Η υποβολή του αιτήματος για την 3η δόση των 1,72 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήταν το πιο εύκολο από το φάκελο των εκκρεμοτήτων, που περιμένει τον επόμενο αρμόδιο υπουργό.
Αμέσως μετά τις εκλογές θα «τρέξει» το σχέδιο για την αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, με στόχο να αποσταλεί στις Βρυξέλλες εντός του καλοκαιριού, παρ’ ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει στο τέλος του χρόνου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο φάκελος για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρει η Ελλάδα από τα δάνεια του RePowerEU.
Και φυσικά ούτε σκέψη για χαλάρωση αναφορικά με τα επόμενα ορόσημα που πρέπει να καλυφθούν, έτσι ώστε να μην καθυστερήσουν οι επόμενες δόσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται “δύσκολες” λόγω των υψηλών απαιτήσεων από τον γραφειοκρατικό μηχανισμό του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
«Καμπανάκι Κομισιόν για Ελλάδα
«Ενώ η Ελλάδα έχει ξεκινήσει δυναμικά, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στο μέλλον, οι οποίοι δικαιολογούν συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση και την ενίσχυση της δυναμικής εφαρμογής. Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που, λόγω του μεγέθους του, αντιπροσωπεύουν μεγάλο διοικητικό φόρτο», σημειώνει η Κομισιόν στην ειδική της Έκθεση για την Ελλάδα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «σε αυτό το στάδιο, η υλοποίηση του Σχεδίου φθάνει σε μια φάση που θα βασίζεται στις περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις, των οποίων η διοικητική και εκτελεστική ικανότητα είναι γενικά αδύναμη».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ολοκλήρωση μιας σειράς μέτρων του Σχεδίου απαιτεί μια σειρά προπαρασκευαστικών βημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων. Η διασφάλιση της έγκαιρης προόδου με αυτά θα απαιτήσει συνεχή ισχυρό συντονισμό και βοήθεια προς τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς υλοποίησης. Αυτή είναι μια από τις προκλήσεις, για όποιον αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα 13 ορόσημα για τις επόμενες δόσεις
Αυτό που φωτίζει τις δυσκολίες για τις επόμενες δόσεις, είναι ο μακρύς κατάλογος των κρίσιμων ορόσημων, που καλούνται να πιάσουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες και Φορείς στη διετία 2023- 2024:
-Ολοκλήρωση ανακαινίσεων τουλάχιστον 8.000 κτιρίων κατοικιών για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και έγκριση σε τουλάχιστον 9.700 εταιρείες για ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης.
-Έναρξη έργων για την προώθηση της ανθεκτικότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, των εναέριων δικτύων σε δασικές περιοχές και της αύξησης της χωρητικότητας των υποσταθμών υψηλής και μέσης τάσης.
-Εφαρμογή οργανωτικής μεταρρύθμισης στον σιδηροδρομικό τομέα και πλήρης λειτουργία του νέου Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και του διαχειριστή κατασκευής του (ΕΡΓΟΣΕ) και πλήρης ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
-Ολοκλήρωση ψηφιοποίησης τουλάχιστον 30% των συνολικών αρχείων και στα 9 υποέργα της δημόσιας διοίκησης.
-Υιοθέτηση πρωτογενούς νομοθεσίας για τη θέσπιση του συστήματος επιβράβευσης στη δημόσια διοίκηση.
-Θέσπιση νομοθεσίας που προβλέπει επαγγελματικές ροές εργασίας για το προσωπικό που ασχολείται με τις δημόσιες συμβάσεις.
-Απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και δρομολόγηση πλατφόρμας πληροφορικής για την πλήρη αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ.
-Εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των δικαστών, της αναβάθμισης των συστημάτων τήρησης αρχείων και πληροφορικής στα δικαστήρια, θέσπιση νομοθεσίας για την παρακολούθηση και βελτίωση της απόδοσης των δικαστικών υπαλλήλων και έναρξη της κατασκευής και ανακαίνισης ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων δικαστηρίων.
-Αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη για όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης, για την αναδιοργάνωση των δικαστικών περιφερειών σε όλη την Ελλάδα και την ορθολογική κατανομή των δικαστικών δομών σε αυτές τις περιφέρειες, με τουλάχιστον το 70% των διοικητικών δικαστηρίων και τουλάχιστον το 40% των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πλήρως λειτουργικό.
-Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του τομέα της δημόσιας υγείας, μεταξύ άλλων μέσω της έναρξης του έργου για την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 156 κέντρων υγείας, της πλήρους λειτουργίας επιπλέον 56 μονάδων ψυχικής υγείας και της ολοκλήρωσης του εθνικού ψηφιακού αρχείου υγείας και των ψηφιακών projects ψηφιακής για τον καρκίνο.
-Ολοκλήρωση προγραμμάτων ψηφιακής και πράσινης αναβάθμισης δεξιοτήτων για σχεδόν 150.000 άτομα.
-Προώθηση της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών, ιδίως μέσω της τοποθέτησης ανηλίκων με σοβαρή αναπηρία ή/και ψυχικές διαταραχές στη φροντίδα επαγγελματιών ανάδοχων φροντιστών και της τοποθέτησης των εφήβων σε διαμερίσματα ημι-ανεξάρτητης διαβίωσης.
-Υπογραφή δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής διευκόλυνσης του RRF.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, από κάθε χαμένο ορόσημο, η Ελλάδα χάνει 53 εκατ ευρώ.
iefimerida