Διευρύνεται το «αγκάθι» του εμπορικού ελλείμματος – Πάνω οι εισαγωγές κάτω οι εξαγωγές
Μπορεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να εκπλήσσει ευχάριστα την κυβέρνηση και τις αγορές, εντούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο και με το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο και επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα, φέρνοντας σε πολλούς μνήμες από εποχές που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος λίγο πριν την είσοδό στα μνημόνια ήταν το διπλό μεγάλο έλλειμμα, δημοσιονομικό και ισοζυγίου πληρωμών. Σήμερα η εικόνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά σε ότι αφορά το δημοσιονομικό, αλλά αναφορικά με το ισοζύγιο πληρωμών η εικόνα είναι προβληματική.
Και αυτό διότι το πρόβλημα μετριάζεται εξαιτίας της καλής πορεία του τουρισμού, αλλά και των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εισρέουν στην χώρα.
Αναλυτές αναφέρουν ότι το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό διότι η διεύρυνση του ελλείμματος προέρχεται και από τις δύο πλευρές, δηλαδή με την ταυτόχρονη μείωση των εξαγωγών και την αύξηση των εισαγωγών. Ένα κοκτέιλ που αναμφίβολα είναι εκρηκτικό και προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη ημέρα, αφού δείχνει ότι η χώρα χάνει μέρος της ανταγωνιστικότητάς της που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα για την οικονομία της χώρας.
Διατηρείται η αρνητική εικόνα που ξεκίνησε το 2023
Η τάση είχε διαφανεί από το περασμένο έτος, αλλά συνεχίζει να το πρώτο 2μηνο του 2024, όπου η εικόνα κάθε άλλο δείχνει σημάδια βελτίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε για το 2μηνο πάνω από 1 δις ευρώ και διαμορφώθηκε στα 5,795 δισ ευρώ, έναντι 4,744 δισ ευρώ που ήταν το πρώτο 2μηνο του 2023.
Οι εξαγωγές χωρίς να υπολογίζονται καύσιμα και πλοία, μειώθηκαν στο 2μηνο του 2024 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) στα 5,524 δις ευρώ, έναντι 5,737 δις ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές, επίσης χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν στα 9,910 δισ, έναντι 9,354 δισ.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 4,386 δισ. ευρώ από 3,616 δισ. ευρώ.
Ανάλογα δυσμενής είναι η εικόνα και για τον Φεβρουάριο με μοναδικό θετικό στοιχείο, ότι οι εξαγωγές χωρίς πλοία και καύσιμα, σημείωσαν οριακή άνοδο και διαμορφώθηκαν στα 2,890 δις ευρώ από 2,868 δισ. πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Αντίθετα μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι εισαγωγές που αυξήθηκαν πάνω από 500 εκατ. σε έναν μήνα και ανήλθαν στα 5,203 δισ. ευρώ από 4,680 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών διαμορφώθηκε για το Φεβρουάριο στα 2,312 δισ ευρώ από 1,813 δισ ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Φεβρουάριο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (‑10,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7% (9,4% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 0,7% (‑3,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10,7% (11,8% σε σταθερές τιμές).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 41,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών.
Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (‑17,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% (1,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 5,9% (‑14,5% και 1,4% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
imerisia