Ληξιπρόθεσμα χρέη: Μπαράζ κατασχέσεων σε οφειλέτες του Δημοσίου
Η έξαρση της ακρίβειας που συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων επαναφέρει τον εφιάλτη μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται το φθινόπωρο να εξαπολύσει μπαράζ κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκεται μια ανάσα από τα 105 δισ. ευρώ με τα «φρέσκα» φορολογικά χρέη να αυξάνονται κατά 397 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο να ανέρχονται σε 2,841 δισ. ευρώ
Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους που υπερβαίνουν τα 2,8 δισ. ευρώ με τον αριθμό των οφειλετών να υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα παρά τη μείωση κατά 287.247 άτομα που καταγράφηκε τον Ιούνιο.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
- Τον Ιούνιο τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ. Ετσι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έφθασαν συνολικά τα 3,342 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 4,4 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται οφειλή ύψους 800 εκατ. ευρώ που προέρχεται από έναν μόνο οφειλέτη της Εφορίας.
- Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 104,997 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26,294 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 78,68 δισ. ευρώ.
- Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενώ σε 1.455.216 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Προσοχή! Οι προθεσμίες για επανένταξη στις ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων έληξαν, νέες ρυθμίσεις δεν σχεδιάζονται – σύμφωνα με πηγές – εκτός από τον εξωδικαστικό. Όσοι έχουν αφήσει οφειλές τους να γίνουν ληξιπρόθεσμες κινδυνεύουν άμεσα με λήψη αναγκαστικών μέτρων.
ot