Οι οφειλέτες των Ταμείων που θα έχουν 2η ευκαιρία ρύθμισης
Έως και 255.000 πολίτες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από ενδεχόμενη αναβίωση των ρυθμίσεων που χάθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζεται να δοθεί 2η ευκαιρία σε όσους εργοδότες και επαγγελματίες έχασαν τη ρύθμιση τους κατά τη διάρκεια του περασμένου ενάμισι χρόνου.
Μάλιστα, η περίοδος η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι από τα μέσα του 2021 (οπότε και σταμάτησαν τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους επιχειρηματίες) έως τα τέλη του 2022.
Να σημειωθεί πως, βάσει στοιχείων του ΚΕΑΟ, η μεγάλη φυγή από ρυθμίσεις σημειώθηκε κατά την παραπάνω περίοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε ιδίως από την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, και όχι κατά την πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, δηλαδή από τις αρχές του 2020 έως τα μέσα του 2021. Και αυτό κυρίως λόγω των παρατάσεων αλλά και γενικότερα των μέτρων στήριξης στους πληττόμενους επιχειρηματίες. Η άρση των μέτρων αυτών σε συνδυασμό με την εμφάνιση της ενεργειακής κρίσης – ιδίως μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία – φαίνεται πως οδήγησε στη μαζική έξοδο από ρυθμίσεις για χρέη στα ταμεία.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των Ταμείων αναφέρουν συγκεκριμένα, πως κατά την περίοδο από τα μέσα του 2021 έως τα τέλη του 2022, χάθηκαν πάνω από 375.000 ρυθμίσεις.
Αρχές του 2023, οι 300.000 από τους οφειλέτες των ταμείων που έχασαν τη ρύθμιση τους κατά την προαναφερθείσα περίοδο εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές, ενώ από αυτούς μόνο γύρω στους 55.000 βρισκόταν σε ρύθμιση.
Αυτό σημαίνει πως κοντά στους 245.000 οφειλέτες το προηγούμενο ενάμισι χρόνο όχι μόνο έχασαν τη ρύθμιση τους αλλά δεν εντάχθηκαν σε άλλη ρύθμιση. Αυτοί ακριβώς οι οφειλέτες θα είναι οι ωφελούμενοι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει τελικά τη δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις και φυσικά, οι ίδιοι αιτηθούν κάτι τέτοιο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι περισσότερες ρυθμίσεις οι οποίες χάθηκαν αφορούσαν τις 12 δόσεις (τέως πάγια ρύθμιση), τις 72 δόσεις (μόνο για τους πληττόμενους από την κορονο – κρίση επιχειρηματίες), αλλά και τις 120 δόσεις.
Έτσι εκείνο που εξετάζεται είναι να δοθεί η δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις αυτές, δηλαδή να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν οι επιχειρηματίες τις δόσεις τις οποίες άφησαν, ενδεχομένως με ένα “πέναλτι” όπως την προκαταβολή 2 δόσεων.
Για παράδειγμα, έστω πληττόμενος επιχειρηματίας εντάχθηκε το Δεκέμβριο του 2021 στη ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές που γεννήθηκαν την περίοδο Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2023, έχασε τη σχετική ρύθμιση, αφού είχε πληρώσει 12 δόσεις. Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει τη δυνατότητα επανένταξης στις 72 δόσεις, πχ από τον ερχόμενο μήνα, ο οφειλέτης αυτός θα μπορεί να επανενταχθεί, αναλαμβάνοντας και πάλι την αποπληρωμή τους.
Έτσι θα πρέπει να πληρώσει εφεξής 60 δόσεις. Μπορεί, όμως, η δυνατότητα αυτή να δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα 2 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα του μείνει ένα υπόλοιπο 58 δόσεων.
capital