Συγκέντρωση απασχόλησης ανά κλάδο της οικονομίας
Η συγκέντρωση της απασχόλησης αποτελεί μέτρο έμμεσης αξιολόγησης του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου που ακολουθεί μια περιοχή. Εάν αναλυθεί ανά τομέα παραγωγής (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής), μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την παραγωγικότητα και την απόδοση της εργασίας στην περιοχή αυτή, εάν ληφθεί υπόψη και ο κύκλος εργασιών κάθε τομέα παραγωγής.
Πίνακας 25. Απασχολούμενοι ανά τομέα παραγωγής, σε επίπεδο Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Αχαΐας (EUROSTAT, 2021).
Εικόνα 41. Απασχολούμενοι ανά τομέα παραγωγής, σε επίπεδο Ελλάδας (EUROSTAT, 2021).
Σε εθνικό επίπεδο, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συγκέντρωνε το 2018 το 6% της συνολικής απασχόλησης, ο δευτερογενής τομέας παραγωγής το 11% και ο τριτογενής τομέας παραγωγής το 83%. Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα σε σχέση με το 2011 μειώθηκε κατά 4,9%, στο δευτερογενή τομέα μειώθηκε κατά 12% ενώ στον τριτογενή τομέα αυξήθηκε κατά 3,6%. Παρατηρείται, συνεπώς, υψηλότερη συγκέντρωση απασχόλησης στον τριτογενή τομέα παραγωγής, ενώ η απασχόληση στους άλλους δύο τομείς, αν και μειώθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε τροχιά σταθεροποίησης (Πίνακας 25, Εικόνα 41) (EUROSTAT, 2021).
Σε περιφερειακό επίπεδο, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκέντρωνε το 2018 το 12% της συνολικής απασχόλησης, ο δευτερογενής τομέας παραγωγής το 11% και ο τριτογενής τομέας παραγωγής το 77%. Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα σε σχέση με το 2011 μειώθηκε κατά 6,7%, στο δευτερογενή τομέα μειώθηκε κατά 15% ενώ στον τριτογενή τομέα μειώθηκε επίσης κατά 3,3%. Παρατηρείται, συνεπώς, υψηλότερη συγκέντρωση απασχόλησης στον τριτογενή τομέα παραγωγής, η οποία ωστόσο μειώθηκε σε βάθος χρόνου, καθώς και σταθερά μειούμενη συγκέντρωση απασχόλησης στη βιομηχανία. Ο αριθμός των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, αν και μειώθηκε σε βάθος χρόνου, ανακάμπτει από το 2017 κι έπειτα, με τον κλάδο να παρουσιάζει υψηλότερη συγκέντρωση σε σχέση με το εθνικό αντίστοιχο (Πίνακας 25, Εικόνα 42) (EUROSTAT, 2021).
Εικόνα 42. Απασχολούμενοι ανά τομέα παραγωγής, σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας (EUROSTAT, 2021).
Εικόνα 43. Απασχολούμενοι ανά τομέα παραγωγής, σε επίπεδο Αχαΐας (EUROSTAT, 2021).
Σε τοπικό επίπεδο, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας συγκέντρωνε το 2018 το 6% της συνολικής απασχόλησης, ο δευτερογενής τομέας παραγωγής το 12% και ο τριτογενής τομέας παραγωγής το 83%. Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα σε σχέση με το 2011 μειώθηκε κατά 19,5%, στο δευτερογενή τομέα μειώθηκε κατά 16,9% ενώ στον τριτογενή τομέα μειώθηκε επίσης κατά 11,9%. Παρατηρείται, συνεπώς, υψηλότερη συγκέντρωση απασχόλησης στον τριτογενή τομέα παραγωγής, η οποία ωστόσο μειώθηκε σε βάθος χρόνου, καθώς και μειούμενη συγκέντρωση απασχόλησης στη βιομηχανία, η οποία ωστόσο εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης στα 22 χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, αν και μειώθηκε σε βάθος χρόνου, έχει σταθεροποιηθεί από το 2014 κι έπειτα στις 11 χιλιάδες άτομα, με τον κλάδο να παρουσιάζει υψηλότερη συγκέντρωση σε σχέση με το εθνικό αντίστοιχο (Πίνακας 25, Εικόνα 42) (EUROSTAT, 2021).