
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας για την κοπή της πίτας του.
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας για την κοπή της πίτας του.
«Η ελληνική οικονομία σήμερα κινείται καλύτερα, έχει δυναμική και αυτό καταγράφεται και αποτυπώνεται σε εκθέσεις, αλλά και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα στον τομέα της οικονομίας στο τελευταίο επτάμηνο αλλά και στους στόχους της κυβέρνησης, στους οποίους περιλαμβάνεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, της προκαταβολής φόρου, της εισφοράς αλληλεγγύης και της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός πριν από την εκδήλωση επισήμανε πως πρόταγμα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αρχίσει σταδιακά να βελτιώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και σημείωσε ότι σταδιακά η καλή εικόνα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία στα μακροοικονομικά μεγέθη, αρχίζει σιγά-σιγά να μεταφέρεται στο πορτοφόλι του Έλληνα πολίτη.
«Η κυβέρνηση κάλυψε δημοσιονομικά κενά, ψήφισε φιλοαναπτυξιακά νομοσχέδια, ψήφισε ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μειώνει τη φορολόγηση επιχειρήσεων, προχώρησε στην απεμπλοκή μεγάλων έργων, όπως είναι το Ελληνικό, προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις» επισήμανε, προσθέτοντας ότι πλήρωσε το πιο ακριβό τμήμα του δανείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μεταβολές στη νομοθεσία επ’ ωφελεία της επιχειρηματικότητας, κάτι που όπως τόνισε αναγνωρίζεται σήμερα από όλους.
«Αναγνωρίζεται από τους θεσμούς, από τους εταίρους, από τους οίκους αξιολόγησης -από τις αγορές το κόστος δανεισμού είναι εξαιρετικά χαμηλό-, αλλά πρωτίστως αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία» σημείωσε.
Ανέφερε ωστόσο ότι «οι προκλήσεις είναι μπροστά γι’ αυτό και εντείνουμε τις προσπάθειές μας οι οποίες εδράζονται πάνω σε ένα σκεπτικό πώς θα πετύχει η χώρα υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, θα δημιουργήσει πολλές θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το επενδυτικό κενό και πως για να καλυφθεί θα πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, τόσο αυτή που θα έρθει από το εξωτερικό, αλλά πρωτίστως αυτή που βρίσκεται στην Ελλάδα, πέρα και πάνω από μεγέθη. «Αυτό κάνουμε σήμερα, μειώνοντας φόρους, μειώνοντας τη φορολόγηση των μερισμάτων και προχωρώντας σε μία σειρά από άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να την ενισχύσουμε, και αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε στο μέλλον».
Ο Υπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, είπε ότι «από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ακόμα γενναιότερες μειώσεις τα επόμενα χρόνια, ανάλογα και με τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διεκδικούμε, και εκτιμώ ότι θα πετύχουμε. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία μέσα από την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μέσα από την εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, μέσα από την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και μέσα από την πιστωτική επέκταση, μέσα από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα το οποίο θα χρηματοδοτεί το επιχειρείν με σύγχρονους όρους και όχι με όρους παρελθόντος».
Αναφερόμενος στην Αχαΐα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το λιμάνι, η εύκολη πρόσβαση στην Στερεά Ελλάδα, αλλά και το μεγάλο και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό του πανεπιστημίου και όσα γίνονται στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας και του επιχειρείν.
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας σύγχρονος οδικός άξονας, αναφερόμενος στην Πατρών – Πύργου για να συμπληρωθούν οι υποδομές, αλλά και πιο στενή συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πανεπιστημίου και του Επιμελητηρίου, ώστε να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις, για να βελτιώσουν τα πράγματα.
«Θεωρώ πως ως περιοχή μπορεί να επενδύσει στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και μάλιστα με όρους μέλλοντος» σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, σκιαγράφησε το δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι η περιοχή περιμένει από την κυβέρνηση, να αντιληφθεί την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και να κερδίσει πάλι την θέση που δικαιούται και της αξίζει.
Μάλιστα, ο κ. Μαρλαφέκας τόνισε ότι «αυτό που εισπράττουμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, είναι μια συνεχής υποβάθμιση της περιοχής, από αποφάσεις υπουργείων, φορέων και ανεξάρτητων αρχών». Παρ΄όλα αυτά, επισήμανε ότι τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση, όμως οι επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερα για να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες της οικονομικής κρίσης.
«Το θέμα είναι πως θα κάνουμε βιώσιμη τη Δυτική Ελλάδα και όχι να συζητάμε αν είναι βιώσιμα τα έργα που χρειάζονται», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Παράλληλα, τόνισε ότι η αναβάθμιση της χώρας θα έρθει μέσα από την αναγέννηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να δοθούν κίνητρα στις υγιείς επιχειρήσεις και ίσες ευκαιρίες, κατέληξε ο κ. Μαρλαφέκας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, προέτρεψε τον υπουργό, η κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα και να στηρίξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος εξήγγειλε την δημιουργία Κέντρου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, με έδρα την Πάτρα και γραφεία στις πρωτεύουσες των τριών ενοτήτων, για την προώθηση των επιχειρήσεων και των εξαγωγών.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, σημείωσε ότι χρειάζεται επιτάχυνση στην απορρόφηση των δημοσίων επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει μόχλευση της οικονομίας.