
Ανοίγει το Taxis για τις 100 δόσεις
Tης Μαρίας Βουργάνα – ΗΜΕΡΗΣΙΑ
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» λέει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου, τους οποίους καλεί να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να τις εξοφλήσουν σε έως 100 μηνιαίες δόσεις «σβήνοντας» παράλληλα προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα κατά 30% έως 100%. Σήμερα ενεργοποιείται στο Taxisnet η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση και να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς «λογαριασμούς» που έχουν με την εφορία.
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να φθάνουν τα 75,7 δισ. ευρώ, το προσκλητήριο του υπουργείου Οικονομικών απευθύνεται κυρίως στα νοικοκυριά με μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ στους οποίους δίνεται τώρα μοναδική ευκαιρία να τις εξοφλήσουν άτοκα, σε πολλές και μικρότερες μηνιαίες δόσεις. Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ότι 8 στους 10 οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν έως 3.000 ευρώ, ενώ οι 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 5.000 ευρώ. Οι οφειλέτες έχουν δύο επιλογές:
1. Να καταβάλουν ως προκαταβολή τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που αναλογεί στην οφειλή τους, δηλαδή πάνω από 200 ευρώ (20 ευρώ είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση), προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Όποιος μπει στη διαδικασία της «προκαταβολής» θα πρέπει:
- Να υποβάλει την αίτηση μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου. Δεν αποκλείεται να παραταθεί η προθεσμία κατά ένα μήνα.
- Να πληρώσει τουλάχιστον 200 ευρώ και να ρυθμίσει υποχρεωτικά την υπόλοιπη οφειλή του σε έως και 100 δόσεις. Το ποσό της προκαταβολής θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης και η πρώτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.
- Να πληρώνει κανονικά τις δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες, εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων. Δηλαδή για να οριστικοποιηθεί το ποσό της διαγραφής από πρόστιμα και προσαυξήσεις, θα πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους τουλάχιστον οι 10 πρώτες δόσεις, που σημαίνει ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής τουλάχιστον μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 στις πληρωμές του.
2. Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 100 μηνιαίες δόσεις χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό 30% έως 100% από πρόσθετους φόρους, τέλη, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει στις 26 Μαΐου. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης και οι υπόλοιπες στο τέλος κάθε μήνα.
Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Σε 100 δόσεις όλα τα χρέη. Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα χρέη ανεξάρτητου ύψους εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή. Δηλαδή ρυθμίζονται όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους.
2. «Κούρεμα» επιβαρύνσεων. Σε όσους οφειλέτες υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα παρέχεται μερική ή ολική έκπτωση όχι μόνο επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής αλλά και επί των πρόσθετων φόρων ή των προστίμων που τυχόν τούς έχουν επιβληθεί κατόπιν φορολογικών ελέγχων, λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων, όπως η μη υποβολή, η εκπρόθεσμη υποβολή και η υποβολή ανακριβών δηλώσεων για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπούς φόρους και τέλη που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή.
Όλα τα χρέη μπορούν να εξοφληθούν είτε εφάπαξ με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων και των τόκων, είτε σε μηνιαίες δόσεις, με πολλά εναλλακτικά προγράμματα, τα οποία προβλέπουν εκπτώσεις από 30% έως και 90% στις προσαυξήσεις και τους τόκους. Οι εκπτώσεις κλιμακώνονται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των μηνιαίων δόσεων που θα επιλέξετε. Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων είναι 100 για όλα τα χρέη.
3. Ελάχιστη δόση. Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης ανέρχεται στα 20 ευρώ. Ωστόσο, εάν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε ΔΟΥ.
4. Τόκος. Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν επιβαρύνονται με τόκους. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις ανέρχεται σε 3% ετησίως (0,25% το μήνα).
5. Προηγούμενες ρυθμίσεις. Όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σ’ αυτή ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση εφόσον τους συμφέρει. Ωστόσο, για όσους μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.
6. Απώλεια ρύθμισης. Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση εάν:
- Δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης, ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
- Δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
«Aνοιγμα» σε 100.000 μικρο-οφειλέτες του OAEE
Tη δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης των οφειλών περίπου 100.000 ελεύθερων επαγγελματιών που χρωστούν εισφορές κάτω των 5.000 ευρώ δίνει από την ερχόμενη Δευτέρα ο διοικητής του OAEE, T. Πετρόπουλος, σε συνεργασία με την HΔIKA. H απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων «χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές διαδικασίες» (οι μικρο-οφειλέτες του OAEE είχαν αποκλειστεί από την e-ρύθμιση). Στις 14 ημέρες εφαρμογής της νέας ρύθμισης έχουν ρυθμίσει οφειλές 1,1 δισ. ευρώ συνολικά 27.863 οφειλέτες και έχουν εισπραχθεί 25,3 εκατ. ευρώ και χρήση της e-ρύθμισης έχουν κάνει οι 2.432. H προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών στα Tαμεία λήγει στις 30 Aπριλίου 2015