
Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα και απορίες του επιχειρηματικού κόσμου κλήθηκε να δώσει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα και απορίες του επιχειρηματικού κόσμου κλήθηκε να δώσει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Στον κ. Κουρμούση τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία έχουν προκύψει από τους προβληματισμούς της Διοίκησης και των μελών του Επιμελητηρίου.
Αρχικά ρωτήθηκε γιατί καθυστερεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού στις περιπτώσεις που ενέχονται μόνο το Δημόσιο ή και ασφαλιστικά ταμεία (όχι τράπεζες). Απάντησε ότι για να αντιμετωπιστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου τροποποίηση του νόμου που ορίζει ότι μπορούν πλέον να επιλέξουν την ταχύτερη οδό όλες οι εταιρείες με χρέη έως και 300.000 ευρώ. Εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί περίπου το 90% των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και μόνο για τις εταιρείες άνω των 300.000 ευρώ θα ακολουθείται η λεπτομερέστερη διαδικασία που απαιτεί μελέτες (βιωσιμότητας, επιπλέον έλεγχοι κ.ά.) και άλλες προϋποθέσεις. Ο κ. Κουρμούσης εξήγησε ότι είχε συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποθέσεων πριν από τις 22 Δεκεμβρίου 2018, όταν ψηφίστηκε η τροπολογία. Πλέον, όμως, οι ρυθμοί έχουν αλλάξει και με τη νέα διαδικασία ολοκληρώνονται περίπου 50-60 υποθέσεις ημερησίως (συνολικά περί τις 1.600 σε διάστημα δύο μηνών). Εκτίμησε ότι σε 2-3 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των υποθέσεων που εκκρεμούν.
Επίσης, ο κ. Κουρμούσης ρωτήθηκε από τον κ. Μαρλαφέκα αν υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και δεν εντάσσονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι από τις 10 Φεβρουαρίου παρέχεται η δυνατότητα να πηγαίνουν οι επιχειρηματίες στις τράπεζες με την σχετική εγκύκλιο και να ρυθμίζουν τα δάνειά τους που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι και για 20 έτη. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας ανέφερε ότι θα διανεμηθεί η εγκύκλιος στα μέλη του φορέα, προκειμένου να μην συναντούν εμπόδια στις επαφές τους με τις τράπεζες.
Ένα άλλο ερώτημα αφορούσε τις κυοφορούμενες ρυθμίσεις από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, και αν αυτά θα άπτονται των κριτηρίων του εξωδικαστικού ή θα αφορούν άλλες ομάδες οφειλετών. Ο κ. Κουρμούσης απάντησε ότι αυτά τα ζητήματα αποτελούν σημείο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και ζήτησε υπομονή μέχρι τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Μαρτίου.
Ρωτήθηκε ακόμα αν η ένταξη στο νέο νόμο Κατσέλη θα καταχωρείται από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως έχει αναφερθεί στον Τύπο, και αν θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου ή θα ακολουθηθεί διαδικασία παρόμοια με αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο κ. Κουρμούσης απάντησε ότι ο ενδιαφερόμενος σύντομα θα μπαίνει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία θα είναι πολύ πιο απλοποιημένη, και με τους κωδικούς του TAXIS θα συμπληρώνει τα κενά και θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά που θα του ζητούνται, ώστε να υποβάλει την αίτησή του για να προχωράει αυτόματα η ρύθμιση. Η εκτίμησή του ήταν ότι η νέα απλοποιημένη πλατφόρμα θα είναι έτοιμη σε περίπου ένα μήνα. Ως προς τη συνδρομή δικηγόρου απάντησε ότι δεν είναι στα απαιτούμενα, αλλά μπορεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προκειμένου να διεκδικούν οι υπόχρεοι με ορθό τρόπο τα δικαιώματά τους.
Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Γιάννης Πετράτος, κατέθεσε εισήγηση σχετικά με τη συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και περιέγραψε το τοπίο που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Μετά από διαλογική συζήτηση συμφωνήθηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συναντήσεων με την αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, και τους Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Σπαρτινό και Ανδρέα Ριζούλη.