
Η Χαρτοποιία ξαναγεννιέται-Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Επιμελητηρίου και Δήμου Αιγιάλειας για την αξιοποίηση του ιστορικού εργοστασίου
Ως μέρα-ορόσημο για την Αιγιάλεια και για την αξιοποίηση του τεράστιας αξίας κτιριακού συγκροτήματος της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, χαρακτήρισε σήμερα ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Επιμελητήριο Αχαΐας, ως “μνημόνιο” αγαστής και κυρίως ωφέλιμης συνεργασίας με το κορυφαίο όργανο του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου του νομού. Η υπογραφή της σύμβασης ήταν το κυριότερο σημείο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του παραρτήματος στο Αίγιο και το γεγονός ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους.
Το εργοστάσιο της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, που πρωταγωνίστησε για δεκαετίες στην επιχειρηματικότητα και μάλιστα σε επίπεδο Βαλκανίων, σήμερα θυμίζει ελάχιστα τις εποχές που έσφυζε από ζωή και παρήγαγε κάποια από τα καλύτερα προϊόντα χάρτου στην Ευρώπη. Φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα, αυτά τα ερειπωμένα κτίσματα που κείτονται θλιβερά ψιθυρίζοντας ιστορίες παλιάς αίγλης, να αποκτήσουν ξανά ζωή και να αποτελέσουν άξονα ανάπτυξης μέσα από την ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού και πολιτισμικού πλούτου. Μιλώντας στο σώμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας έφερε ως λαμπρά παραδείγματα αξιοποίησης παλιών βιομηχανικών κτιρίων το “Γκάζι” στην Αθήνα και το “Μύλο” στη Θεσσαλονίκη, που από εγκαταλελειμμένες και υποβαθμισμένες περιοχές μετετράπησαν, μέσω ανάλογων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, σε κοιτίδες πολιτισμού και σημεία αναφοράς σε πανελλήνιο επίπεδο.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος μίλησε για ευτυχή συγκυρία αναφορικά με τη συνεργασία του Δήμου με το Επιμελητήριο προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του κτιριακού συγκροτήματος της Χαρτοποιίας. “Πάντοτε θεωρούσα πως ένας Δήμος είναι ουσιαστικά μια επιχειρηματική δραστηριότητα και αναλόγως πρέπει να τη διαχειριζόμαστε” σημείωσε ο δήμαρχος, συνεχίζοντας: “Ως δημοτική αρχή έχουμε δύο κεντρικούς στόχους: κατ’αρχάς τη διαχείριση των απορριμμάτων σε νέο πλαίσιο και με σύγχρονες μεθόδους και κατά δεύτερον την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος του Δήμου και των δημοτών. Σήμερα, μπορώ να πω πως είμαι ενθουσιασμένος με αυτή τη συνεργασία που ξεκινάμε με το Επιμελητήριο, νιώθοντας πως βρήκαμε έναν πραγματικό σύμμαχο. Ελπίζω η σημερινή υπογραφή να είναι η απαρχή μιας σειράς συνεργασιών με το Επιμελητήριο” κατέληξε.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης σε τρία αντίγραφα, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις επιχειρήσεις λόγω του capital control. Η προγραμματισμένη σύνδεση μέσω skype με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Μίχαλο δεν πραγματοποιήθηκε τελικά αλλά ο ίδιος απέστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους συναδέλφους του, μιλώντας για συνεχή αγώνα μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ενάντια σε όσους μέμφονται τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο μήνυμά του το οποίο διάβασε στο σώμα ο κ. Μαρλαφέκας.
Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Βασίλης Χριστόπουλος και η πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας κα Μάρθα Σκούντζου.