
ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ-ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα, αναφερόμαστε στην διάταξη για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Στην χώρα μας το κρασί είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τον γεωργικό τομέα αφού από το προϊόν αυτό συντηρούνται πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών, oι οποίοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και προσκομίζουν την συγκομιδή τους σε 900 περίπου Ελληνικά οινοποιεία που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια.
Το Ελληνικό κρασί, είναι ένα κατ’εξοχήν γεωργικό προϊόν, αποτελεί πλούτο για την χώρα μας και ιδιαίτερα για την περιοχή μας, είναι δε απόλυτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Η απόφαση αυτή, γνωρίζετε, πως έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς ο ΕΦΚ σημαίνει και την λειτουργία φορολογικών αποθηκών, σύσταση εγγυήσεων με πολύ μεγάλο κόστος και πλήθος γραφειοκρατικών ελέγχων, προβλημάτων κ.λ.π.
Να σημειωθεί πως εκτός των ανωτέρω, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και από την υποχρέωση προκαταβολής του ΕΦΚ για τους μικρούς οινοποιούς, καθώς αν δεν προκαταβάλουν τον ΕΦΚ (25.000 ευρώ για 100 tn) και έως 31.1.2016 δεν επιτρέπεται να πουλήσουν.
Όπως επίσης, προκύπτουν και πολλά άλλα δυσλειτουργικά προβλήματα, που σας έχουν αναφερθεί από τα συλλογικά όργανα των οινοποιών.
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε, πως καμία οινοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλην της Γαλλίας που έχει επιβάλει ελάχιστο φόρο για σκοπούς διακίνησης, δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε πως ήταν λανθασμένη απόφαση η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας, στην επιβολή του μέτρου. Το οποίο, είναι βέβαιο, πως θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από τα επιδιωκόμενα.
Και ταυτόχρονα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο των οινοποιών.
Με εκτίμηση
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ (Πλάτων Μαρλαφέκας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (Γεώργιος Ρώρος)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΟΣ (Κλεομένης Μπάρλος)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ηλίας Παυλίδης)