
«Κάηκαν» 4 δισ. της εστίασης, κινδυνεύουν 4 στις 10 εταιρείες Σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας είναι στον αέρα σήμερα – Πιέσεις για επανεκκίνηση
Ζημιές συνεχίζει να συσσωρεύει και κατά το 2021 η εστίαση, σε συνέχεια μιας χρονιάς κατά την οποία χάθηκε τζίρος περί τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και παραγόντων της αγοράς.
Με τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με οριστικό λουκέτο, σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας είναι στον αέρα σήμερα. Είναι σαφές ότι η πίεση για επανεκκίνηση του κλάδου είναι μεγάλη, λόγω και του ισχυρού αποτυπώματός του στην οικονομία, αλλά εξίσου μεγάλοι είναι και οι κίνδυνοι από ένα μη συνεκτικό σχέδιο επανεκκίνησης, που δεν θα καλύπτει το σύνολο των υποαγορών της εστίασης, μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για επανεκκίνηση με χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έπεσε στο κενό, καθώς απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων οι οποίες δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Ταυτόχρονα η πρόταση δεν ευνοείται και από τις καιρικές συνθήκες. Εν μέσω χειμώνα οι περισσότεροι επαγγελματίες θα έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για λειτουργικό κόστος.
Ένα ασφαλές άνοιγμα είναι το ζητούμενο τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο της εστίασης όσο και για το επιτελείο της κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζονται οι εμπλεκόμενες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος αυτής της εβδομάδας και κυρίως την επόμενη θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσον η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου πρόσθεσε φορτίο, γεγονός που θα καθορίσει τις αποφάσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων σε συγκεκριμένους κλάδους από τον επόμενο μήνα.
Μέχρι τότε, το lockdown διαρκείας θα συντηρεί τις αβεβαιότητες του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου για κάθε μήνα lockdown η αγορά υπολογίζεται ότι «έκαιγε» πάνω από 500 εκατ. ευρώ και χωρίς να υπολογίζονται οι παράπλευρες απώλειες σε μια σειρά από συνδεδεμένους κλάδους που συμπαρασύρονται σε βαθιά ύφεση, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τα κρεοπωλεία, τα οινοποιεία, τα ζυθοποιεία κ.ο.κ. Ας σημειωθεί επίσης ότι η κρίση έχει παραλύσει κυρίως μικρές επιχειρήσεις αλλά και ορισμένες υποαγορές της εστίασης, όπως π.χ. η αγορά του catering, όπου οι απώλειες ξεπερνούν το 80%, ενώ οι επιχειρήσεις επιβιώνουν σχεδόν αποκλειστικά από την τροφοδοσία.
Eκπρόσωποι του κλάδου, μάλιστα, δηλώνουν σφόδρα απογοητευμένοι για τα ποσά που ανακοινώθηκαν ότι αντιστοιχούν στους δικαιούχους της εστίασης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, εκφράζοντας φόβους ότι είναι θέμα χρόνου πλέον να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται τα οριστικά λουκέτα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.«Τα ποσά των 1.000 ευρώ, 2.000 ευρώ και 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή είναι κοροϊδία, ελεημοσύνη και ασέβεια για τον κλάδο και τα εξαρτώμενα μέλη του».