
Παραμένει το “κενό” στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.
Παραμένει το “κενό” στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Μπορεί το 2017 να έκλεισε με άνοδο +3% των πωλήσεων του συγκεκριμένου δικτύου, ωστόσο οι σωρευτικές απώλειες της διετίας 2016-2017 αγγίζουν το 3,3% (πηγή: IRI). Δηλαδή η περσινή χρονιά, σύμφωνα με την εταιρεία μέτρησης της κατανάλωσης, δεν κατάφερε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε, εξαιτίας της κατάρρευσης του δικτύου της Μαρινόπουλος, το οποίο πριν από ακριβώς έναν χρόνο πέρασε στα χέρια της Σκλαβενίτης.
Το συγκεκριμένο κενό, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί στα τέλη του 2018, οπότε η αγορά θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από 1% και δεν θα υπάρξει κάποια αρνητική μεταβολή στην γενικότερη κατάσταση. Βασικός“τροφοδότης” αυτής της ανάπτυξης για το οργανωμένο λιανεμπόριο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θα είναι τα μεμονωμένα σημεία πώλησης τα οποία ήταν και οι μεγάλοι κερδισμένοι της κατάρρευσης της Μαρινόπουλος και της Βερόπουλος. Βέβαιαο “επαναπατρισμός” τζίρου, υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, από την “ελεύθερη” αγορά στα οργανωμένα δίκτυα, μπορεί να πριμοδοτήσει τα τελευταία, θα έχει όμως αρνητικό αντίκτυπο στους προμηθευτές. Οι τελευταίοι αφ ενός εκτιμάται ότι θα χάσουν τζίρο και αφ ετέρου θα πιεστούν τα περιθώρια κέρδους τους.
Χθες ο επικεφαλής της IRI, κ. Παναγιώτης Μπορέτος, μιλώντας σε εκδήλωση του ECR, ανέφερε ότι η κατανάλωση τη φετινή χρονιά θα καταγράψει ανάπτυξη 3,1-4,8% σε σχέση με το 2017. Ανάπτυξη, την οποία ο ίδιος συνέδεσε με την πορεία του ΑΕΠ. Το πρώτο σενάριο, δηλαδή ανάπτυξη του τζίρου του οργανωμένου λιανεμπορίου κατά 3,1%,βασίζεται στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1,28%, δηλαδή πολύ πιο κάτω από αυτό που εκτιμά η ελληνική Κυβέρνηση.
Στην περίπτωση που το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 2,8%, τότε η κατανάλωση και ειδικότερα ο τζίρος στο λιανεμπόριο θα καταγράψει αύξηση της τάξεως του 4,8%. Βέβαια όπως σημείωσε ο κ. Μπορέτος, η περσινή ανάπτυξη, σημαντική μεν αφού ήρθε μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς υποχώρησης της κατανάλωσης, ήταν επί της ουσίας ασθενική αφού η σύγκριση γίνεται με μια χρονιά, το 2016, όπου η αγορά λόγω των σοβαρών προβλημάτων κυρίως της Μαρινόπουλος, κατέρρευσε.
Όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου METRO κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης σε μια αγορά που ανεβαίνει αργά και λίγο δεν είναι κανείς ευχαριστημένος, 600 εκατ. ευρώ αλλάζουν σταδιακά χέρια λόγω της αναβίωσης δικτύων. Αυτός ο τζίρος, σημείωσε ο ίδιος, λείπει από τους παίκτες που στέκονται στην αγορά και δεν αρκεί σε αυτούς που προσπαθούν να τα ξαναχτίσουν.
Πώς θα κινηθούν οι επιμέρους κατηγορίες
Με βάση το πλέον αισιόδοξο σενάριο που θέλει αύξηση του τζίρου του οργανωμένου λιανεμπορίου κατά 4,8% το 2018, οι πωλήσεις ταχυκίνητων κωδικών (προϊόντα τυποποιημένα που “φεύγουν” πιο γρήγορα) αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 4,1%, με τα προϊόντα επί ζυγίω να σημειώσουν ανάπτυξη 8,2%.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες κατηγορίες, τρόφιμα, τυποποιημένα τρόφιμα, snacks, κατεψυγμένα τρόφιμα, αναψυκτικά και ποτά, αναμένεται ότι θα εμφανίσουν μεσαία και μονοψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεών τους.
Στον αντίποδα όλες οι άλλες κατηγορίες, όπως προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά, κ.ά. εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά αλλά με χαμηλή και κάτω από 2% ανάπτυξη των πωλήσεών τους.
Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι σε αυτή την κατηγορία, της χαμηλής ποσοστιαίας μεταβολής των πωλήσεών τους συγκαταλέγονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με την εκτίμηση της IRI να κάνει λόγο για αύξηση από 1,2% με βάση το δυσμενές σενάριο έως 1,8% με βάση το αισιόδοξο σενάριο.
capital.gr