
Πόλεμος βιομηχανίας – σούπερ μάρκετ για το “ενεργειακό επίδομα” – Όλο το παρασκήνιο
Νέα ήθη φαίνεται ότι φέρνει στην αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα η ενεργειακή κρίση. Κι αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Capital.gr απολύτως έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει ζητήσει από τους προμηθευτές της, να της καταβάλλουν επιπλέον ποσό ως παροχή, προκειμένου να μπορέσει η συγκεκριμένη επιχείρηση να αντιμετωπίσει το έντονα αυξημένο ενεργειακό κόστος. Πρόκειται για πολυεθνικού εκτοπίσματος αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η διεύθυνση αγορών της οποίας – η συγκεκριμένη διεύθυνση επιλέγει ποια προϊόντα μπαίνουν στα ράφια της – έχει έρθει σε επαφή με επιμέρους στελέχη της βιομηχανίας και επιδιώκει να αντλήσει μία “άτυπη” επιδότηση. Στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση είναι να περιορίσει το πλήγμα που έχει δεχτεί κυρίως από τα ιδιαίτερα ενεργοβόρα ψυγεία των καταστημάτων της καθώς και από άλλες υποδομές που καταναλώνουν το ακριβό σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα.
Ποσά από 1% έως και 2% του τζίρου του 2021
Τα ποσά μάλιστα που φέρεται να ζητάει η συγκεκριμένη αλυσίδα ανέρχονται σε περίπου 1%-2% του τζίρου που κατέγραψαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις το 2021. Η κίνηση αυτή έχει φέρει σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά των βιομηχάνων, αρκετοί εκ των οποίων έχουν εκφράσει σημαντικές ενστάσεις και αντιρρήσεις ως προς τη συγκεκριμένη απαίτηση. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η συγκεκριμένη αλυσίδα όταν δεν ικανοποιείται το αίτημά της, προειδοποιεί ότι θα κατεβάσει από τα ράφια ή τα ψυγεία της, κωδικούς προϊόντων που προέρχονται από εταιρείες που αρνούνται να ανταποκριθούν στην παροχή του “ενεργειακού επιδόματος”.
Άμεση η εφαρμογή των ανατιμήσεων στα ράφια
Την ίδια στιγμή πάντως η συγκεκριμένη αλυσίδα αλλά και σχεδόν το σύνολο των σούπερ μάρκετ – με ελάχιστες εξαιρέσεις – μετακυλύουν άμεσα τις αυξήσεις που έρχονται στα ράφια τους από τη βιομηχανία προς τον τελικό καταναλωτή, προκειμένου να υφίστανται όσο το δυνατόν μικρότερες πιέσεις από το κύμα ισχυρών ανατιμήσεων που κλονίζει την αγορά. Μάλιστα, η εν λόγω επιχείρηση ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησε να αποτυπώνει τις ανατιμήσεις στα καταστήματά της, αμέσως μόλις άρχισαν να επηρεάζονται οι παράγοντες κόστους ήδη από το 2021.
Και δεύτερος μεγάλος παίκτης ζητάει επιπρόσθετες παροχές
Σε απάντηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, μία ακόμα μεγάλη επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων, όπως πληροφορούμαστε, ήρθε να ζητήσει από τους προμηθευτές της να συνεισφέρουν στη συγκράτηση τιμών που η ίδια έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, γεγονός που επίσης έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στους κόλπους της αγοράς. Η συγκεκριμένη επιχείρηση και μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς, ζήτησε από την βιομηχανία να προσφέρει παροχές, ούτως ώστε να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται αυτή την περίοδο.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να λάβουν χώρα τη στιγμή που ο Απρίλιος που μας πέρασε είχε επίπτωση στις πωλήσεις κατ’ όγκο στα σούπερ μάρκετ σε ποσοστό που εκτιμάται ότι άγγιξε το -8%. Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη που αντικατοπτρίζει με σαφήνεια το μέγεθος των πιέσεων που δέχεται αυτή την περίοδο το οργανωμένο λιανεμπόριο.
Ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τα δύο προηγούμενα χρόνια
Ωστόσο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το 2021 τα ελληνικά σούπερ μάρκετ έκλεισαν ακόμα περισσότερο ανοδικά σε σχέση με το ήδη ισχυρά ανοδικό 2020, αποτελώντας ουσιαστικά έναν από τους κλάδους του ελληνικού επιχειρείν που ευνοήθηκε σημαντικά από τις νέες συνθήκες της πανδημίας.
Ειδικότερα, την περασμένη χρονιά ο τζίρος των ελληνικών σούπερ μάρκετ ήταν 7,95 δισεκατομμύρια ευρώ από 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, αυξημένος κατά 0,65. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2020 ο τζίρος των αλυσίδων είχε αυξηθεί κατά 9,7% σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η NieslenIQ.