
Τι θα περιλαμβάνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος
Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης του νέου αναπτυξιακού νόμου με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνική οικονομίας αλλά και τον αναπροσανατολισμό και την ανασυγκρότηση του ελληνικού παραγωγικού συστήματος.
Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής έχουν συσταθεί επιτροπές τόσο για την αξιολόγηση των παλιών επενδυτικών σχεδίων και την καταγραφή των προβλημάτων τους όσο και για την πρόταση νέων ιδεών για τον επικείμενο αναπτυξιακό νόμο.
Παράλληλα η ΓΓΣΙΕ βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς ενώ έχει δημοσιευτεί ανοικτό κάλεσμα αποστολής προτάσεων ώστε να δοθεί η δυνατότητα πληρέστερης κατάθεσης απόψεων και θέσεων.
Το προσχέδιο του επικείμενου νέου Αναπτυξιακού Νόμου της χώρας, που θα διαμορφωνόταν μετά την αξιολόγηση των προτάσεων και την ολοκλήρωση του εν εξελίξει διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, επρόκειτο να δημοσιευτεί για διαβούλευση με στόχο να εισαχθεί στην Βουλή τον Οκτώβριο του 2015
O αναπτυξιακός νόμος είναι ένα από τα εργαλεία (μαζί με το ΕΣΠΑ κλπ) που συμβάλλουν στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας. Είναι προφανές ότι λόγω του σχετικά περιορισμένου μεγέθους του δεν μπορεί να προσδιορίσει την πορεία της. Όμως, οι επιλογές του δείχνουν την κατεύθυνση ανάπτυξης, που προκρίνεται από την Κυβέρνηση για τη μελλοντική πορεία της χώρας.
Α. Βασικές προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου
Ο σχεδιασμός του νέου αναπτυξιακού νόμου πραγματοποιείται, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης και συνακόλουθης αποδιάρθρωσης του ελληνικού παραγωγικού συστήματος.
Η πρώτη προτεραιότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η διευκόλυνση μετάβασης από μια οικονομία χαμηλής ανταγωνιστικότητας / τεχνολογικής εξειδίκευσης / καινοτομικότητας / εγχώριας προστιθέμενης αξίας, με προβληματικό εμπορικό ισοζύγιο και προβληματικό διεθνώς εμπορικό τομέα, στο ακριβώς αντίθετο. Στο διεθνές περιβάλλον με εντεινόμενες τις ανταγωνιστικές πιέσεις, καθώς οι χαμηλού κόστους παραγωγοί έχουν πλέον πολύ πιο εύκολη πρόσβαση σε κομμάτια υψηλής προστιθέμενης αξίας σε σχέση με το παρελθόν, η στρατηγική ανταγωνιστικότητας κόστους (ιδίως βέβαια του εργατικού κόστους), στρατηγική που δυστυχώς υιοθετήθηκε απόλυτα κατά την μνημονιακή περίοδο, αποτελεί ένα αποτυχημένο και δυνάμει καταστροφικό πλαίσιο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρα
Σε μια εποχή που η πλειοψηφία του διεθνούς εμπορίου πραγματοποιείται μέσω διεθνών αλυσίδων αξίας, το ερώτημα μετατοπίζεται από το αν και κατά πόσο μια χώρα είναι ανταγωνιστική στις αγορές τελικών προϊόντων, προς το κατά πόσο οι επιχειρήσεις της ενσωματώνουν σημαντική προστιθέμενη αξία στις εισαγωγές άλλων χωρών. Στο παρελθόν η ελληνική μεταποίηση συμμετείχε σε τμήματα χαμηλής προστιθέμενης αξίας στις διεθνείς αξιακές αλυσίδες. Η Βασική στόχευση πρέπει να αποτελεί η προώθηση της ένταξης ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αξιακές αλυσίδες, όχι όμως στις κατώτερες κλίμακές τους.
Η υλοποίηση του παραπάνω οράματος εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικές ωφέλειες με δύο κεντρικές και αλληλεξαρτώμενες διαστάσεις:
·στην παραγωγή: αύξηση της ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας του ελληνικού παραγωγικού συστήματος με τρόπο βιώσιμο,
·στο ανθρώπινο δυναμικό: μείωση της ανεργίας, αύξηση της απασχόλησης των νέων και μείωση/αναστροφή της «εκροής εγκεφάλων».
Η δεύτερη προτεραιότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου αφορά σε πολιτικές ενίσχυσης υφιστάμενων παραγωγικών δομών, που αποτελούν και τον μεγάλο όγκο των περιπτώσεων, όπου η έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε:
·Πολιτικές διαφοροποίησης και προσαρμογής παραγωγικών δομών, στις οποίες διαπιστώνεται ότι υπάρχει τοπική ή κλαδική επιχειρηματική παράδοση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις επικρατούσες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού, και
·Πολιτικές προστασίας παραγωγικών δομών, στις οποίες διαπιστώνονται κρίσιμες αδυναμίες και κίνδυνοι κατάρρευσης των τοπικών οικονομιών λόγω των δυσκολιών, που η επταετής ύφεση επισώρευσε επί του ελληνικού παραγωγικού ιστού.
Η τρίτη προτεραιότητα έγκειται στην προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, για την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, των φυσικών πόρων και της γεωγραφικής θέσης της χώρας. Ουσιαστικής όμως σημασίας θεωρείται η ύπαρξη πολλαπλασιαστικών οφελών μέσω της διάχυσης της τεχνολογίας – καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς και των συνεργειών με τις εγχώριες επιχειρήσεις, ώστε να αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω πραγματοποίηση εγχώριων επενδύσεων.
Ως εκ τούτου, οι προτεραιότητες εστιάζονται στην προσέλκυση κατεξοχήν νέων παραγωγικών επενδύσεων και στη συνέχεια σε εξαγορές υφιστάμενων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εάν υλοποιούν όχι μόνο αναδιάρθρωση, αλλά και επέκταση δραστηριοτήτων.
Βασική προτεραιότητα αποτελούν ο εντοπισμός και η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών, καθώς και η διαμόρφωση σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την επένδυση διεθνών κεφαλαίων σε συνδυασμό με εθνική πολιτική για βελτιστοποίηση των ωφελημάτων που μπορούν να επιφέρουν. Για την υποβοήθηση των επενδυτών που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα μας στις παραπάνω κατευθύνσεις, υπάρχουν ήδη υποστηρικτικές δομές, τόσο για την ενημέρωση, όσο και για τη διαδικασία αδειοδοτήσεων. Θα πρέπει, επομένως να διατηρηθεί η δυνατότητα υποβοήθησης (επιτάχυνση αδειοδοτικής διαδικασίας και διασφάλιση «ασφάλειας δικαίου») για τις επενδύσεις «στρατηγικού χαρακτήρα», ανεξάρτητα εάν αφορούν σε κεφάλαια από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό (από ξένους ή έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό), δημοσίου, μεικτού ή ιδιωτικού χαρακτήρα.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ
Το Επιμελητήριο Αχαίας, προετοιμάζεται για να υποβάλει τις προτάσεις του για τον νέο αναπτυξιακό νόμο,, στα πλαίσια της διαβούλευσης.
Καλούμε τα μέλη μας να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο που θα σταλεί.