
Τρίμηνο φωτιά για γονικές παροχές ακινήτων & μετρητών – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν – Τι αλλάζει από την Παρασκευή
Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 800.000 ευρώ.
Οι γονείς έχουν τρεις μήνες περιθώριο να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα παρασύρει προς τα πάνω τα έξοδα μεταβίβασης, ενώ πλέον ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να αντιμετωπίσουν το τεκμήριο και το πόθεν έσχες. Τι αλλάζει στην αγορά ακινήτων από την Παρασκευή;
Όλες οι λεπτομέρειες σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων
Πώς θα διαμορφωθεί η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών δωρεών-κληρονομιών
Στην πραγματικότητα η μία κλίμακα που υπάρχει σήμερα θα σπάσει σε δύο. Για τις γονικές παροχές και τις δωρεές συγγενών που κατατάσσονται στην κατηγορία Α’ (σύζυγος, τέκνα, εγγονοί και γονείς) θα ισχύσουν μόνο δύο κλιμάκια:
1. Από 0 έως 800.000 ευρώ με φορολογικό συντελεστή 0% και
2. Από 800.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 10%
Ειδικά για τις κληρονομιές συγγενών που εντάσσονται στην κατηγορία Α’, η κλίμακα θα παραμείνει ως έχει και σήμερα.
Δηλαδή:
Δηλαδή οι κληρονομιές είναι πλέον ακριβότερες από τις γονικές παροχές;
Για ποσά άνω των 150.000 ευρώ (ή και μεγαλύτερα αν ο κληρονόμος καλύπτει τις προϋποθέσεις για απόκτηση πρώτης κατοικίας με κληρονομιά) πράγματι η κληρονομιά θα είναι ακριβότερη καθώς θα υπόκειται σε φόρο σε αντίθεση με την γονική παροχή. Είναι ένα κίνητρο που δίνει η πολιτεία η μεταβίβαση της οικογενειακής περιουσίας να γίνεται εν ζωή.
Τι αλλάζει για τις γονικές παροχές μετρητών;
Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Αντί ο γονιός αν φορολογείται με συντελεστή 10% για τα χρήματα που δωρίζει στο παιδί του, δεν θα πληρώνει καθόλου φόρο ακόμη και αν τα χρήματα που θα δωρίζει φτάνουν στα 800.000 ευρώ.
Ο γονιός θα πρέπει όμως να δικαιολογεί την προέλευση των χρημάτων που δωρίζει στα παιδιά του;
Ναι, οι διατάξεις του πόθεν έσχες θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται κανονικά. Δηλαδή, αν ο γονιός μεταβιβάσει 100.000 ευρώ στο παιδί του και δεν μπορεί να δικαιολογήσει πώς βρήκε αυτά τα χρήματα, τότε θα επιβαρυνθεί με φόρο εισοδήματος λόγω των τεκμηρίων.
Με τις νέες διατάξεις δεν θα διευκολυνθεί το παιδί στην αντιμετώπιση των τεκμηρίων;
Πάρα πολύ. Ένας νέος που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να αποκτήσει αυτοκίνητο λόγω πόθεν έσχες (σ.σ θα έπρεπε να πάρει χρήματα από τον γονιό του και γι’ αυτό να φορολογηθεί με 10%) από την 1η Οκτωβρίου και μετά θα μπορεί να λύνει αυτό το πρόβλημα με μια απλή δήλωση στην εφορία. Αντίστοιχα, θα μπορεί να νοικιάζει το δικό του σπίτι χωρίς να ανησυχεί για το πώς θα καλύψει τα τεκμήρια διαβίωσης ή να λάβει ενίσχυση από τους γονείς του για να αγοράσει το δικό του σπίτι. Εκτιμάται ότι η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές σε χρήμα, θα διευκολύνει την οικονομική ζωή των νέων.
Διατηρούνται τα αφορολόγητα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, κληρονομιά ή δωρεά;
Ναι. Ο άγαμος έχει αφορολόγητο 200.000 ευρώ και ο παντρεμένος 250.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά. Για αγορά οικοπέδου, το όριο είναι 50.000 ευρώ για τον άγαμο και 100.000 ευρώ για τον παντρεμένο ενώ προστίθενται 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 15.000 για καθένα από τα επόμενα.
Πότε συμφέρει να γίνουν οι γονικές παροχές;
Από την 1η Οκτωβρίου που μηδενίζεται ο φόρος μέχρι και το τέλος του χρόνου, θα ισχύσουν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Από την 1/1/2022, θα ενεργοποιηθούν οι νέες αξίες οι οποίες θα παρασύρουν προς τα πάνω τα έξοδα μεταβίβασης. Άρα, υπάρχει ένα τρίμηνο μπροστά μας κατά το οποίο όσοι θέλουν να κάνουν γονικές παροχές ειδικά μεγάλης αξίας θα πρέπει να σπεύσουν. Φυσικά, στις περιοχές όπου υπάρχει μείωση της τιμής ζώνης μετά την 1/1/2022, συμφέρει κανείς να περιμένει την ενεργοποίηση των νέων τιμών.
toc